Covid-19 trece pe locul 2. Altceva mai groaznic amenință Europa! Atenție la toți

Covid-19 trece pe locul 2. Altceva mai groaznic amenință Europa! Atenție la toți

Mai multe organizații atrag atenția că, în ultima vreme, preocuparea pentru depistarea cazurilor de HIV lasă mult de dorit, iar problema se extinde.

În timp ce toată lumea este cu ochii pe pandemia de coronavirus, o altă maladie începe să-și facă simțită prezența. Este vorba despre SIDA, care devine o problemă din ce în ce mai mare în Europa de Este.

SIDA începe să se extindă în Europa de Est, toată lumea este cu ochii pe pandemia de coronavirus

Alina Schiau, de la Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS), străbate de trei ori pe săptămână cartiere sensibile din Bucureşti, pentru a veni în ajutor persoanelor ce sunt vulnerabile şi a le furniza material steril, în scopul evitării unui risc de contaminare.

Însă stocurile scad, iar vizitele devin mai scurte. Din cauza lipsei fondurilor publice, în timp ce toate eforturile se concentrează asupra noului coronavirus, ambulanţa riscă să rămână în garaj începând din noiembrie, avertizează ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ce este mai scump? Să cumperi o seringă sau să tratezi un pacient toată viaţa sa?”, îşi exprimă indignarea colega sa, Ada Luca, supărată din cauza lipsei de acţiune a Guvernului.

Încă dinaintea crizei sanitare, fostul bloc comunist se afla între regiunile cele mai afectate. În 2019, 76% dintre cazurile de SIDA diagnosticate pe bătrânul continent se înregistrau în partea sa de est, potrivit centrului European de Prevenţia şi Controlul Bolilor (ECDC), conform unui reportaj realizat de AFP, citat de news.ro.

Stigmatizării căreia îi sunt în continuare victime persoanele seropozitive în numeroase ţări, pandemia i-a adăugat provocări suplimentare”, a spus Davron Mukhamadiev, coordonatorul în Europa al al Crucii Roşii (FICR).

Scăderea vine pe fondul reducerii cazurilor depistate

Din cauza închiderii spitalelor pentru alţi bolnavi decât cei cu covod-19 şi unor restricţii de călătorie, „accesul la servicii de depitare şi diagnostic a fost restrâns”, a mai afirmat oficialul.

Conform ONUSIDA, 140.000 de infectări cu HIV au fost înregistrate în Euroa de Est şi Asia Centrală în 2020, în scădere de la 170.000 în 2019. Departe de a indica o schimbare de tendinţă, această scădere reflectă o scădere brutală a depistării, spun cei de la ONU.