Covid-19: SUA interzice hidroxiclorochina, medicamentul lăudat de Trump

Covid-19: SUA interzice hidroxiclorochina, medicamentul lăudat de Trump

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) interzice folosirea medicamentelor hidroxiclorochină și clorochină în tratamentul pentru Covid-19, anunță BBC.

Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA (FDA) a anunțat că, potrivit ultimelor studii medicale, nu mai e „rezonabil să crezi că medicamentul ar produce un efect antiviral”. Asta după ce, în martie, aceeași instituție -FDA- a aprobat folosirea de urgență a medicamentului în cazurile foarte grave.

Hidroxiclorochina este un medicament lăudat de preşedintele Donald Trump, care a declarat că îl ia pentru a preveni infecția cu Covid-19.

Suceală de ultimă oră a OMS. Anunț privind testele cu hidroxiclorochină

După ce le-a suspendat timp de nouă zile, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat, la începutul lunii, reluarea studiilor clinice asupra hidroxiclorochinei.

Decizia suspendării acestor studii a fost luată ca urmare publicării unui studiu în prestigioasa revistă medicală The Lancet.

La sfârșitul lunii aprilie, Organizația Mondială a Sănătății a lansat studii clinice incluzând hidroxiclorochina, studii denumite „Salidaritatea”, pentru a găsi un tratament eficient contra pandemiei Covid-19.

La 25 mai, OMS a anunțat suspendarea studiilor asupra hidroxiclorochinei, în urma publicării unui studiu în jurnalul medical The Lancet , care considera ineficient sau chiar dăunător folosirii clorochininei sau a derivatelor sale precum hidroxiclorochina împotriva Covid-19.

Suspendarea testării urma să permită OMS să analizeze informațiile disponibile, iar o decizie era așteptată la jumătatea lunii iunie.

Însă prestigioasa revistă medicală The Lancet s-a distanțat, marți seara, de studiul pe care l-a publicat şi a recunoscut într-un avertisment formal că „importante întrebări” planează asupra lui.

„Acum suntem destul de siguri că nu am observat diferențe în ceea ce privește mortalitatea, a declarat, miercuri, cercetătorul OMS Soumya Swaminathan, în cadrul unei conferințe de presă virtuale de la sediul organizației din Geneva.

După analiza datelor disponibile privind mortalitatea, membrii Comitetului de securitate şi monitorizare au estimat că nu există niciun motiv pentru a modifica protocolul testelor clinice, a insistat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă virtuale.

Grupul executiv de teste „Solidaritatea”, care reprezintă țările participante, a primit recomandarea și a aprobat continuarea tuturor dimensiunilor testelor, inclusiv asupra hidroxiclorochinei, a spus el.

Publicat în The Lancet pe 22 mai, studiul se bazează pe date de la 96.000 de pacienți internați în decembrie și aprilie în 671 de spitale și compară starea celor care au primit tratament cu hirdoxiclorochină cu cea al pacienților care nu au primit acest tratament, scrie Ouest-France.

Publicarea studiului în cauză a avut efecte imediate în întreaga lume, ducând la întreruperea studiilor clinice desfăşurate în diverse părţi ale lumii asupra hidroxiclorochinei, pentru că ajungea la concluzia că acest medicament folosit de foarte mult timp împotriva malariei nu este benefic pentru bolnavii de COVID-19 spitalizaţi şi că ar putea chiar să le facă rău, scrie Agerpres.

Imediat după apariţia sa, numeroşi cercetători din întreaga lume şi-au exprimat îndoielile cu privire la studiu, printre aceştia numărându-se chiar şi oameni de ştiinţă care aveau deja o poziţie sceptică faţă de folosirea hidroxiclorochinei împotriva COVID-19.

Într-o scrisoare deschisă publicată la 28 mai, zeci de oameni de ştiinţă au subliniat că analiza minuţioasă a acestui studiu publicat de Lancet „a ridicat îngrijorări cu privire la metodologia şi integritatea datelor folosite în studio”.