Covid-19, spusele și nespusele Papei despre pandemie

Covid-19, spusele și nespusele Papei despre pandemie

Virusul care afectează pe toată lumea, explică Suveranul Pontif „nu este o pedeapsă divină”. Și „nici nu ar fi suficient să spunem că daunele provocate naturii s-ar fi întors, în cele din urmă, împotriva noastră. Realitatea însăși este cea care geme și se răzvrătește”.

Cea de-a treia enciclică a Pontifului este dedicată frăției în vremuri de pandemie. Papa Francisc îl citează pe Virgiliu şi ne invită să depășim diviziunile și războaiele, luând exemplul lui Martin Luther King, Desmond Tutu, Mahatma Gandhi și Charles de Foucauld

A treia enciclică a Papei Francisc, intitulată „Frați toți”, dedicată frăției universale și semnată sâmbăta la Assisi, a fost prezentată duminică dimineață la Vatican de către secretarul de stat Pietro Parolin, alături de alte personalități, scrie La Repubblica.

După „Lumen fidei” din 29 iunie 2013, începută de Papa Benedict al XVI-lea și completată și semnată de Papa Francisc, și „Laudato si'” din 24 mai 2015, privind ecologia integrală, iată un al treilea text, care este un fel de chintesenţă a gândirii papei argentinian.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pontiful spune că a scris-o în timp ce „pandemia Covid-19 a izbucnit în mod neașteptat, evidențiind falsele noastre valori mobiliare”.

„Se salvează cine poate” se va traduce rapid în „toţi împotriva tuturor”, iar acest lucru va fi mai rău decât o pandemie. Şi trebuie reamintit faptul că „suntem cu toții în aceeași barcă”. Papa condamnă „cultura zidurilor”, spunând că dimpotrivă, „dragostea construiește punţi” şi explică faptul că „drepturile nu au granițe” și că pentru asta „avem nevoie de etică în relațiile internaționale”.

Cere o guvernare a problemei migranților și reamintește cum „piaţa, de una singură nu rezolvă totul, avem nevoie de o reformă a ONU”.

Papa Francisc cere încetarea conflictelor, abolirea pedepsei cu moartea și mai cere ca libertatea religioasă, un „drept fundamental al omului”, să fie garantată pretutindeni.

Care sunt marile idealuri, dar și modalităţile concrete pentru cei care doresc să construiască o lume mai dreaptă și mai fraternă în relațiile lor de zi cu zi, în societate, în politică, în instituții? se întreabă Papa.

Şi-şi răspunde cu o enciclică inspirată din învăţăturile Sfântului Francisc de Assisi, care „nu a condus un război dialectic impunând doctrine, ci a comunicat dragostea lui Dumnezeu”, scrie Papa.