Evenimentul Zilei > EVZ Special > Covid-19. Sătulă, Sicilia vrea să-și închidă centrele pentru migranți
Covid-19. Sătulă, Sicilia vrea să-și închidă centrele pentru migranți

Covid-19. Sătulă, Sicilia vrea să-și închidă centrele pentru migranți

Președintele regiunii Sicilia, Nello Musumeci, a sfidat guvernul italian ,duminică, prin emiterea unui decret de închidere a tuturor centrelor de primire a migranților de pe teritoriul regiunii.

Nello Musumeci consideră propice aceste centre pentru propagarea virusului SARS-CoV-2.

Surse din ministerul italian de Interne au precizat imediat că această măsură regională este invalidă, o astfel de decizie ținând de competența statului.

„Până mâine la miezul nopții, toți migranții prezenți în hot-spoturi și în toate centrele de primire din Sicilia trebuie imperative transferați către facilitățile situate în afara insulei”, se putea citi în acest decret de aproximativ treizeci de pagini.

Textul urmărește, de asemenea, să interzică oricărui migrant „să intre, să tranziteze și să facă escală pe teritoriul regiunii siciliene, cu ambarcațiuni mari și mici, inclusiv  cele ale ONG-urilor”.

Președintele Siciliei își explică decizia prin faptul că „nu este posibil să se garanteze șederea pe această insulă cu respectarea măsurilor de sănătate pentru prevenirea contagiunii”.

Într-un comentariu postat de pe rețelele de socializare, Musumeci (ales președinte al regiunii în urma unei alianțe a dreptei cu extrema dreaptă) a estimat că „Sicilia nu poate fi invadată în timp ce Europa privește în altă parte și guvernul nu procedează la nici o expulzare”.

O luare de poziție care i-a atras sprijinul lui Matteo Salvini, liderul Ligii (extrema dreaptă) și fost ministru de interne, adversar declarat al debarcării debarcarea migranților în porturile italiene.

Numeroase ambarcațiuni mici, pline cu migranți,  în principal tunisieni, continuă să acosteze pe insula Lampedusa, în sudul Siciliei.

Au debarcat aproximativ 1.200 de migranți duminică, la Lampedusa, după transferul a aproximativ 300 de persoane, începând de vineri,  la unitățile de primire din Sicilia.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE