COVID-19. Prima țară din Europa decimată de pandemie

SPANIA, FELIPE, RGELE SPANIEI, MASCA, SPITAL, CORONAVIRUS, MADRID

Spania a atins un număr-record de un milion de infectări cu COVID-19, devenind prima țară din vestul Europei care trece o bornă istorică a pandemiei. Valul doi este de-acum o certitudine, pe care țările UE încearcă să o contracareze.

Miercuri, această țară din Vest a raportat un număr de 16.973 de noi infecții și 156 de decese petrecute în ultimele 24 de ore.

A șasea țară cu un milion de cazuri

De la primul său caz diagnosticat pe 31 ianuarie, Spania are acum un bilanț cu adevărat negru: 1.0005.295 de infecții. La nivel mondial, este a șasea țară care raportează un milion de cazuri, după SUA, India, Brazilia, Rusia și Argentina.

Europa se confruntă cu o avalanșă de noi infecții în ultimele luni, care a forțat guvernele să decidă noi reglementări stricte, în vederea controlării focarelor și a evitării colapsului spitalelor.

Spania a fost lovită foarte dur de  coronavirus în primele luni ale pandemiei și a optat pentru unele dintre cele mai drastice măsuri, la nivelul continentului, care să o țină în frâu, inclusiv interzicerea ieșirii copiilor în spațiul exterior.

Ca majoritatea țărilor europene, Spania și-a relaxat măsurile odată cu scăderea numărului de noi infectări. Politicienii au reliefat nevoia ca țara să aducă înapoi turiștii ca o modalitate de a stimula economia, drastic afectată.

Însă până la finalul lunii august, au fost înregistrate zilnic noi cazuri, al căror număr a crescut într-un ritm de 10.000 zilnic. Internările în spitale au crescut cu 20% doar în ultimele două săptămâni, ca și decesele, care au atins un vârf marți, cu 218 morți.

Pandemia, decisă de calcule politice

Totuși, decidenții au opinii sensibil diferite în ceea ce privește gestionarea situației. Politicienii din parlament au dezbătut, miercuri, o moțiune de cenzură contra premierului Pedro Sánchez, depusă de partidul de extremă dreaptă VOX, în vreme ce guvernul central s-a confruntat în mod repetat cu liderii regionali cu privire la cele mai eficiente măsuri de control al pandemiei.

La începutul lunii, autoritățile Madridului, de centru-dreapta, au reușit să impună un lockdown parțial, însă acesta a fost respins de tribunal. Însă guvernul spaniol a recurs apoi la decretarea stării de urgență în capitala țării, pentru 15 zile. Joi ministrul Sănătății urmează să se întâlnească cu liderii regionali pentru a dezbate următorii pași.

Al doilea val, o certitudine

În același timp, alte țări europene se confruntă la rândul lor cu un al doilea val fără precedent de noi cazuri. Italia a înregistrat 15.199 de noi infecții, rata cea mai mare raportată de la debutul pandemiei. De miercuri, de la miezul nopții, Irlanda a trecut la cel mai înalt nivel de restricții, similare celor luate în primăvară. În Marea Britanie, sudul regiunii Yorkshire va trece de sâmbătă la cele mai stricte măsuri de restricție.

Sursa: BBC