Covid-19. Kremlin explică de ce Putin nu s-a vaccinat până acum

„Președintele nu poate folosi un vaccin necertificat”, a justificat purtătorul de cuvânt al Administrației Prezidențiale de la Moscova. Tocmai mult lăudatul vaccin Sputnik V.

Liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, nu i-a fost administrat încă vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de centrul Gamaleia din Moscova pentru că preparatul se află încă în proces de testare, a explicat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de dpa.

„Şeful statului nu poate participa la vaccinare ca voluntar”, a spus Peskov într-o declaraţie citată de TASS.

Federația Rusă a fost prima ţară care a înregistrat un vaccin împotriva Covid-19 destinat utilizării în masă.Vaccinul Sputnik V constituie în prezent obiectul unor teste avansate pe 400.000 de voluntari, scrie Agerpres.

„Preşedintele nu poate folosi un vaccin necertificat”,  a spus Dmitri Peskov, adăugând că perioada de testare se va încheia în curând.

Iar președintele Vladimir Putin ar putea decide apoi dacă va utiliza acest vaccin.

Deloc întâmplător, vaccinul Sputnik V este numit astfel după primul satelit artificial plasat pe orbită, Sputnik-1, un triumf al Uniunii Sovietice în cursa spaţială cu superputerea rivală SUA la sfârşitul anilor 1950.

Liderul de la Kremlin a aprobat personal testarea vaccinului, afirmând că una din cele două fiice ale sale s-a vaccinat cu succes, fără a prezenta vreun efect secundar mai grav decât o uşoară febră temporară.

Deşi va exista o competiţie între diferiţii producători, prioritatea principală trebuie să fie „latura umanitară”, a declarat anterior Putin, sâmbătă, pentru șefii de stat reuniți la summit-ul G20.

Potrivit autorităților ruse, eficacitatea acestui vaccin este de 92%, conform datelor preliminare al testelor clinice de fază a treia.

Vccinul  Sputnik V, care reprezintă alternativa rusească la vaccinurile occidentale, va fi de câteva ori mai ieftin decât cele produse de companiile Pfizer şi Moderna şi va putea fi transportat începând din luna februarie la temperaturi cuprinse între 2 şi 8 grade Celsius, a declarat luni agenţiei EFE Kiril Dmitriev, şeful fondului statal (Fondul de Investiţii Directe al Rusiei – FIDR) însărcinat cu vânzarea şi distribuţia vaccinului.