Evenimentul Zilei > International > TASS: Declaraţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind încetarea focului în Nagorno-Karabah
TASS: Declaraţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind încetarea focului  în Nagorno-Karabah

TASS: Declaraţia preşedintelui rus, Vladimir Putin, privind încetarea focului în Nagorno-Karabah

Preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Armeniei, Nikol Paşinyan, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, au semnat declaraţia prin care se anunţă încetarea completă a focului şi a tuturor acţiunilor militare în zona conflictului din Nagorno-Karabah, începând din 10 noiembrie 2020, cu ora 00:00.

Republica Azerbaidjan și Republica Armenia se opresc în pozițiile ocupate. De-a lungul liniei de contact din Nagorno-Karabah și de-a lungul coridorului, care leagă Nagorno-Karabah de Republica Armenia, este desfăşurat un contingentul de menținere a păcii al Federației Ruse.

Persoanele strămutate intern și refugiații vor reveni pe teritoriul Nagorno-Karabah și în zonele adiacente, aflate sub controlul Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați. Se efectuează un schimb de prizonieri de război, alte persoane reținute și trupuri neînsufleţite. Toate legăturile economice și de transport din regiune se deblochează.

Controlul asupra legăturilor de transport se efectuează inclusiv cu sprijinul organelor Serviciului rus de Frontieră. Pornim de la premisa că acordurile încheiate vor crea condițiile necesare pentru o soluționare pe termen lung și completă a crizei din Nagorno-Karabah pe o bază dreaptă și în interesul popoarelor armene și azere.

RIA NOVOSTI: Kremlinul a publicat declaraţia semnată de Ilham Aliyev, Nikol Paşinyan şi Vladimir Putin privind Nagorno-Karabah

Pe site-ul preşedintelui Federaţiei Ruse kremlin.ru a fost publicată declaraţia semnată de Ilham Aliyev, Nikol Paşinyan şi Vladimir Putin privind Nagorno-Karabah.

„Noi, președintele Republicii Azerbaidjan, I. G. Aliev, premierul Republicii Armenia, N. V. Paşinian și președintele Federației Ruse, V. V. Putin, declarăm următoarele:

1. Anunţarea încetării complete a focului și a tuturor acţiunilor armate în zona conflictului Nagorno-Karabah începând cu ora 00:00 (ora Moscovei), din 10 noiembrie 2020. Republica Azerbaidjan și Republica Armenia, denumite în continuare Părți ale conflictului, se opresc la pozițiile ocupate de acestea.

2. Regiunea Agdam este returnată Republicii Azerbaidjan până la 20 noiembrie 2020.

3. De-a lungul liniei de contact din Nagorno-Karabah și de-a lungul coridorului Lachin, se va desfășura un contingent de menținere a păcii al Federației Ruse format din 1.960 de militari dotaţi cu arme de calibru mic, 90 de transportatoare blindate, 380 de unități automobile și tehnică specială.

4. Contingentul de menținere a păcii al Federației Ruse va fi desfășurat în paralel cu retragerea forțelor armate armene. Durata şederii contingentului de menținere a păcii al Federației Ruse este de 5 ani, cu prelungire automată pentru alte perioade de 5 ani, dacă niciuna dintre părți nu anunţă cu 6 luni înainte de expirarea perioadei intenția de a pune capăt aplicării acestei prevederi.

5. Pentru sporirea eficienței controlului asupra îndeplinirii acordurilor de către Părțile conflictului, va fi creat un centru de menținere a păcii pentru controlul asupra încetării focului.

6. Republica Armenia va returna Republicii Azerbaidjan regiunea Kelbajar până la 15 noiembrie 2020 și regiunea Lachin până la 1 decembrie 2020. Coridorul Lacin (cu o lățime de 5 km), care va asigura legătura regiunii Nagorno-Karabah cu Armenia și care, în același timp, nu va afecta orașul Şuşa, va rămâne sub controlul contingentului de menținere a păcii al Federației Ruse.

Prin acordul părților, în următorii trei ani, se va stabili un plan pentru construirea unei noi rute de-a lungul coridorului Lachin, care să asigure comunicarea între Nagorno-Karabah și Armenia, cu redislocarea ulterioară a contingentului rus de menținere a păcii pentru apărarea acestei rute.

Republica Azerbaidjan garantează siguranța circulaţiei de-a lungul coridorului Lachin a cetățenilor, a vehiculelor și a mărfurilor în ambele sensuri.

7. Persoanele strămutate intern și refugiații se întorc pe teritoriul Nagorno-Karabah și în raioanele adiacente aflate sub controlul Biroului Înaltului Comisar ONU pentru Refugiați.

8. Se va produce un schimb de prizonieri de război, ostatici, alte persoane reținute și de trupuri neînsufleţite ale persoanelor decedate.

9. Toate legăturile economice și de transport în regiune se deblochează. Republica Armenia garantează securitatea legăturilor de transport între regiunile vestice ale Republicii Azerbaidjan și Republica Autonomă Nahicevan cu scopul organizării tranzitului fără obstacole al cetățenilor, vehiculelor și mărfurilor în ambele sensuri. Controlul asupra mijloacelor de transport va fi efectuat de către organele Serviciului de Frontieră din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei.

Prin acordul Părților, va fi asigurată construirea de noi legături de transport, care să lege Republica Autonomă Nahicevan de regiunile vestice ale Azerbaidjanului”. (Rador)

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: