Una dintre ele va produce măști de protecție, a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

„Chiar înainte de a intra în şedinţă, am vorbit cu prima companie mare, privată, care va începe producţia de măşti. Producem combinezoane, 1000 pe zi. Săptămâna viitoare va produce 150.000 de măşti pe zi, adică 4 milioane de măşti lunar, iar din 15 aprilie vom produce 500.000 pe zi. Sunt măşti conform standardelor Agenţiei Naţionale a Medicamentului.

Compania a întrerupt cu totul exportul! Pentru elementul filtrant al măştii, împreună cu dl Cîţu de la Finanţe, avem discuţii cu EximBank pentru a fi finanţaţi pentru un echipament de câteva milioane de euro ca să putem produce aceste măşti complet în România”, a spus Virgil Popescu.

De asemenea, Chimcomplex, fostul Oltchim, va începe producția de biocid pe platformele de la Râmnicu Vâlcea și Onești. Compania a primit aviz de biocid pentru hipoclorit de sodiu – concentrație 1,25%, de la Ministerul Sănătății, a anunțat compania.

Pe de altă parte, Farmec, cel mai mare producător român de cosmetice, a început producția de dezinfectant destinat uzului personal. Este vorba de două produse, o loțiune și un gel igienizant pentru mâini, pe bază de alcool 70%.

Cine poate certifica materialele

Premierul Ludovic Orban a declarat că vorbit cu Agenția Națională a Medicamentului pentru a obține certificarea materialelor necesare combaterii pandemiei, dar că se lovește de birocrație. Orban a precizat că sunt multe firme private care produc deja măști si ca nu toate sunt acreditate. De asemenea, Guvernul a anunțat că Ministerul Apărării poate certifica și măștile, și biocidele.

„Am vorbit personal la Agenția Națională a Medicamentului să avem certificate biocidele de la Oltchim și Farmec și nu avem nici până azi răspunsul. Trebuie să rezolvăm prin ordonanță militară”, a spus premierul.