Covid-19 și eșecul serviciilor de informații în misiunea de informare a liderilor

Covid-19 și eșecul serviciilor de informații în misiunea de informare a liderilor

Cât de bine i-au făcut treaba serviciile secrete? E o întrebare pe care ar trebui să ne-o punem cu toții, având în vedere că mai toate țările lumii au fost luate prin surprindere. Presa turcă, profitând de faptul că are libertatea de a spune adevărul, firește, dacă acesta servește interesele lui Erdogan, aduce în discuție lucruri interesante. Iată ce notează ziarul Milliyet, care i-a solicitat un interviu fostului director adjunct al Serviciului Turc de Informații!

Marile state, puterile mondiale încearcă să folosească serviciile de informații în multe scopuri, însă din păcate această utilizare vine cu plusurile și cu minusurile ei în privința politicii și a activităților democratice”.

Ca și cum ar avea mai mult un scop manipulator?

“Nu poate exista o producție eficientă de informații în cadrul unui management politic ineficient. Cu siguranță că în anumite aspecte restrânse de securitate există manipulare, există acțiuni provocatoare, există încercări de abatere de la drum. Puteți vedea toate aceste lucruri.

Desigur, virusurile sunt o problemă de siguranță a societății, sunt o problemă de viață și trebuie să se afle printre preocupările serviciilor de securitate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poate fi vorba de activități în domeniul armelor biologice?

“Se poate. Așa cum în trecut am văzut că a existat interes pentru gaze și arme chimice și că uneori chiar au fost utilizate, este posibil ca acum să existe interes și să se studieze utilizarea acestui virus. Nu putem ști sigur, însă nici nu putem spune că nu există interes.”

Există un război al vaccinului între SUA și China?

“Acestea sunt războaie de propagandă. Dacă privim din punct de vedere al securității, generează un război psihologic. Din păcate arată că nu s-a învățat lecția, că politicieni autoritari precum Trump nu renunță la interesele lor.

Din acest punct de vedere, este important cum va evolua lumea, dacă va avea o abordare umană, pașnică, sau va fi mai autoritară și va încerca să își protejeze interesele.

În conformitate cu această direcție, politica va poziționa și serviciile de informații. De aceea vorbim despre democrație, despre drepturile omului, despre pace”.

Altfel ne-am putea confrunta cu un dezastru?

“Desigur, există numeroase exemple în istorie. Sunt unii care spun să găsim vaccinul, să îl testăm prima dată pe un trib din Africa. Din păcate există persoane care spun pe față acest lucru și mai au și calitatea de oameni de știință”.