COVID-19 e de speriat? Marele ucigaș al lumii se ascunde sub nasul nostru

COVID-19 e de speriat? Marele ucigaș al lumii se ascunde sub nasul nostru

Guvernele europene sunt deficitare la protejarea cetățenilor față de una dintre sursele majore de decese. În ciuda legislației UE, a angajamentelor guvernelor și a numeroaselor campanii, nu s-a creat un demers eficient de protecție, deși există unele progrese.

Efectele expunerii la poluarea atmosferică asupra sănătății sunt diverse, de la inflamarea plămânilor până la decese premature. Noua analiză a AEM se bazează pe cele mai recente date oficiale privind calitatea aerului obținute de la peste 4.000 de stații de monitorizare din întreaga Europă, în 2018.

România nu a trimis niciun plan

Toate statele membre UE ar fi trebuit să depună un plan național pentru reducerea poluării în limitele acceptabile, în 2018. Însă, planul Italiei încă este în faza de proiect iar Grecia, Luxemburg și România nu au trimis niciun plan.

Deșeurile, natura, apa și calitatea aerului sunt domenii în care România are o legislație neconformă cu directivele Uniunii Europene, iar Comisia Europeană este nemulțumită de lipsa de acțiune, așa că inițiat la sfârșitul lunii octombrie mai multe proceduri de infringement (încălcare a Tratatului UE) a căror ultimă etapă este sesizarea Curții de Justiție a UE și impunerea unor sancțiuni drastice.

Ne puteți urmări și pe Google News

AEM nu dispune încă de estimări cu privire la posibilele efecte pozitive ale aerului mai curat din cursul anului 2020 asupra sănătății.

Sursa: Digi24