COVID-19 e de speriat? Marele ucigaș al lumii se ascunde sub nasul nostru

COVID-19 e de speriat? Marele ucigaș al lumii se ascunde sub nasul nostru

Guvernele europene sunt deficitare la protejarea cetățenilor față de una dintre sursele majore de decese. În ciuda legislației UE, a angajamentelor guvernelor și a numeroaselor campanii, nu s-a creat un demers eficient de protecție, deși există unele progrese.

Conform raportului AEM, politicile europene, naționale și locale, precum și reducerile emisiilor din sectoarele principale de activitate au îmbunătățit calitatea aerului în Europa. Începând din anul 2000, emisiile principalilor poluanți atmosferici, în special al oxizilor de azot (NOx) proveniți din transport, au scăzut semnificativ, deși activitatea în acest sector este tot mai intensă și emisiile de gaze cu efect de seră asociate acestui sector au crescut, conform comunicării.

Și emisiile poluante provenite din aprovizionarea cu energie au scăzut semnificativ, dar progresele înregistrate în reducerea emisiilor provenite de la clădiri și din agricultură sunt lente.

Veștile bune

Emisiile poluanților de la vehicule au scăzut, deși nu la cât ar fi trebuit, iar emisiile centralelor electrice au coborât pe măsură ce Europa face tranziția dinspre consumul de cărbune. Însă tăierea emisiilor de la încălzirea casnică, inclusiv arderea lemnului și de la agricultură – inclusiv amoniac de la îngrășământ, combinându-se cu alți poluanți din aer și formând particule fine de materie – s-a dovedit a fi o provocare mai mare, potrivit The Guardian.

Ne puteți urmări și pe Google News

În 2018, datorită calității mai bune a aerului, decesele premature cauzate de poluarea cu particule fine de materie au fost cu aproximativ 60.000 mai puține decât în 2009. În ceea ce privește dioxidul de azot, scăderea este chiar mai mare, deoarece numărul de decese premature a scăzut cu 54% în ultimii 10 ani.

În același timp, raportul indică faptul că expunerea prelungită la poluanți atmosferici cauzează boli cardiovasculare și respiratorii, ambele fiind considerate factori de risc de deces în cazul pacienților cu COVID-19. Legătura de cauzalitate dintre poluarea aerului și gravitatea infecțiilor cu COVID-19 nu este însă clară, fiind necesare cercetări epidemiologice suplimentare.