COVID-19. Dezastru! Un „nou Cernobîl” în Ucraina, carantină de noapte în Ungaria
- Tudor Borcea
- 4 noiembrie 2020, 08:03
Ucraina se îndreaptă spre un dezastru sanitar din cauza intensificării epidemiei de coronavirus, a avertizat marţi ministrul Sănătăţii, Maxim Stepanov. Iar Ungaria se închide complet pe timpul nopții.
Ministrul ucrainean al Sănătății a avertizat că țara sa este în pragul catastrofei. Bilanţul oficial al epidemiei este în prezent de 411.000 de cazuri, din care peste 7.500 de decese
„Am trecut de punctul din care nu mai există întoarcere şi ne apropiem de o catastrofă”, a declarat Maxim Stepanov în parlamentul de la Kiev.
„Ce e mai rău abia urmează (...) În caz de ocupare a 100% din paturi, va trebui să triem pacienţii pentru a-i trata „cu prioritate pe cei care au şanse mai mari de supravieţuire”, a declarat Maxim Stepanov.
Marţi, în Ucraina s-a înregistrat un nou record: 8.899 de cazuri noi de infectare cu coronavirus în 24 de ore, din care 1.207 de bolnavi internaţi, la o populaţie de aproape 40 de milioane, scrie Agerpres.
Potrivit datelor Ministerului Sănătății, în spitalele din ţară există peste 52.000 de paturi pentru pacienții Covid-19, dar peste 67% sunt deja ocupate.
Pe de altă parte, opoziţia de la Kiev l-a criticat pe Maxim Stepanov pentru modul în care gestionează criza şi a cerut să fie destituit.
În replica, ministrul ucrainean a dat însă vina pe „neglijenţa flagrantă” a populaţiei faţă de măsurile de prevenire, în special faţă de portul măştii şi distanţare.
Ministerul Sănătății de la Kiev este confruntat cu un număr insufficient de personal. Ministerul încearcă să angajeze medici stagiari şi studenţi, a subliniat Maxim Stepanov.
Presa din Ucraina a relatat despre numeroase demisii din sectorul sanitar, din cauza lipsei mijloacelor de protecţie, a suprasolicitării şi a salariilor prea mici. Aceeași situație există de altfel și în Rusia, unde medicii denunță că autoritățile nu dau dovadă de transparență cu privire la cazurile de infectări cu SARS-CoV-2.
Autorităţile ucrainene au creat un fond special pentru combaterea coronavirusului, dar - conform presei - din cele 840 de milioane de euro cheltuite, aproape jumătate au fost de fapt folosite pentru repararea şoselelor, în cadrul unui proiect susţinut de preşedinţie.
Bilanţul oficial al epidemiei este în prezent de 411.000 de cazuri, din care peste 7.500 de decese.
În Ucraina se instalează abrupt o stare de panică, potrivit unor media care fac o paralelă (nedorită) între atacul pandemiei și catastrofa nucleară de la centrala atomică de la Cernobîl, din aprilie 1986.