COVID-19: Cum pot fi manipulate statisticile

COVID-19: Cum pot fi manipulate statisticile

Centrul american pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) a declarat că și-a actualizat ghidul privind izolarea în caz de coronavirus.

Motivul schimbării anunțate de CDC este că, potrivit unor cercetări științifice recente, persoanele care au fost infectate pot continua să aibă teste pozitive până la trei luni de la diagnostic, deși în realitate nu sunt contagioase.

Dezvăluirea CDC ridică imediat un uriaș semn de întrebare: câte dintre testele pozitive raportate zilnic au fost realizate pe astfel de persoane perfect sănătoase, în intervalul fatidic de trei luni, îngroșând artificial statistica infectaților?

Întrebarea este pertinentă mai ales în țări ca România, unde ni se comunică otova cifra testelor pozitive, fără a se detalia pe cine au fost ele realizate.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Această descoperire științifică nu înseamnă pur și simplu că o persoană este imună la reinfectarea cu SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, în cele trei luni de după infectare”, a afirmat CDC într-un comunicat, citat de Washington Times.

„Ultimele informații indică doar că retestarea cuiva în cele trei luni următoare infectării inițiale nu este necesară, afară de cazul când acea persoană prezintă de simptome de COVID-19 iar simptomele nu pot fi asociate cu o altă boală.”

Deși au existat rapoarte despre persoane testate pozitiv din nou la COVID-19, experții au afirmat că acest lucru ar putea fi cauzat de o boală prelungită și de resturi de excreție virală sau erori de testare.

Persoanele infectate cu COVID-19 ar trebui să se izoleze timp de cel puțin 10 zile după dezvoltarea simptomelor și 24 de ore după ce febra lor a scăzut de la sine, fără folosirea medicamentelor.

Pentru cei cu COVID-19 asimptomatice, CDC recomandă o auto-carantină până trec 10 zile de la data unui test pozitiv și dacă persoana respectivă continuă să nu aibă simptome.

Medicii pot sugera persoanelor să repete testele COVID-19 dacă doresc să pună capăt izolării mai devreme decât prevăd directivele federale.

Persoanele care au fost deja diagnosticate cu COVID-19 pot ieși din izolare dacă au două teste cu rezultate negative consecutive, efectuate la un interval de cel puțin 24 de ore.

Mai bine de 15 studii americane și mondiale, publicate în ultima vreme, au examinat durata infecției, durata excreției virale, răspândirea asimptomatică și riscul de transmitere între diferite grupe de pacienți, afirmă CDC.

Cantitatea de virus care trăiește în nas și în gât scade considerabil la scurt timp după dezvoltarea simptomelor de COVID-19, au descoperit cercetătorii.

Studiile mai arată că durata în timpul căreia o persoană este contagioasă nu depășește 10 zile de la debutul simptomelor, la o persoană cu infecție obișnuită, și nu depășește 20 de zile la persoanele grav bolnave sau cu carențe grave de imunitate.