Covid-19 a ciuruit la dolce vita. Italia se înarmează până-n dinți

sursa: arhivă EVZ

Mare beneficiară a fondului european de redresare, Italia intenționează să-și consolideze masiv industria de apărare.

În iulie, șefii de stat și de guvern din cele 27 de țări membre ale Uniunii Europene au convenit asupra unui fond de stimulare economică dotat cu 750 de miliarde de euro, numit „Next Generation EU”.

În detaliu, acest fond este alcătuit din subvenții de 390 miliarde de euro (alocate statelor membre sub rezerva respectării obiectivelor din domeniul tranziției ecologice) și 360 de miliarde de euro disponibile sub formă de împrumuturi.

Italia, a cărei economie a fost afectată în mod deosebit de pandemia Covid-19, a primit partea leului, aproape 209 miliarde de euro, din care 81,4 miliarde de euro ajutor direct și împrumuturi de 127 miliarde de euro.

Săptămâna trecută, guvernul italian a prezentat un „Plan național de redresare și rezistență” (PNRR), care va fi finanțat în mare parte din fonduri europene.

Acest plan este împărțit în șase părți: „Digitalizare, inovare și competitivitate a sistemului de producție”, „Revoluție verde și tranziție ecologică”, „Infrastructură de mobilitate”, „Educație, formare, cercetare și cultură”, „Echitate socială și teritorială” și „Sănătate”.

Scrisoare pentru Moș Crăciun

În același timp, fiecare minister italian a prezentat o listă de 550 de proiecte susceptibile de a beneficia de finanțare în cadrul acestui PNRR.

Și, evident, ideile nu au lipsit. „Lista proiectelor pentru fondul de relansare seamănă cu scrisoarea către Moș Crăciun”, a glumit cotidianul Panorama.

Probabil că aceste propuneri nu vor fi acceptate toate. În orice caz, este vorba de alocarea a 25 de miliarde de euro „Planului pentru transformarea digitală și consolidarea sectorului industrial aerospațial și de apărare”.

Scopul este de a „permite acestor sectoare să facă un salt tehnologic în cercetare, inovație și dezvoltarea de platforme duale de înaltă performanță, cu impact redus asupra mediului și securitate cibernetică sporită”.

Sunt menționate în special  elicopterele FVL de nouă generație, avionul de luptă de a șasea generație, tehnologii submarine avansate, inteligența artificială, „viitoarea navă europeană”, precum și tehnologii spațiale și satelitare.

Aceste proiecte sunt conduse de Ministerul Dezvoltării Economice, care, în Italia, este responsabil pentru programele militare.

Concret, este vorba de a utiliza acest plan de redresare pentru a finanța o parte din programul de avioane de generația a șasea „Tempest”, lansat de Marea Britanie în iulie 2018 și la care s-a alăturat Italia anul trecut.

Menționarea proiectului FVL (Future Vertical Lift) este surprinzătoare întrucât în ​​prezent el este desfășurat de către Statele Unite pentru a înlocui actualele elicoptere UH-60 Black Hawk, AH-64 Apache, CH-47 Chinook și OH- 58 Kiowa cu elicoptere de nouă generație.

Acest program, în care Bell Helicopters, Sikorsky (o filială a Lockheed-Martin) și Boeing joacă rolurile principale, este împărțit în două subproiecte: Future Attack Reconnaissance Aircraft (FARA) și Future Long-Range Assault Aircraft (FLRAA).

Directorul programului FVL, generalul Wally Rugen, a indicat recent că alte opt țări erau interesate de dezvoltarea acestor elicoptere de nouă generație, care, în mod normal, ar trebui să înceapă să intre în funcțiune din 2030. El nu a menționat aceste țări dar putem presupune că Italia face parte din lot.

Președintele Federației Companiilor Aerospatiale, de Apărare și Securitate din Italia (AIAD), Guido Crosetto, a apărat ideea participării italiene la programul FVL.

„Este fundamental.Vorbim despre un elicopter mai rapid și avem un lider mondial în acest domeniu. Nu putem ignora acest lucru ”, a declarat Crosetto pentru Defense News, referindu-se la grupul Leonardo.

Și insistând asupra faptului că industria aviației are nevoie de ajutor de stat mai mult ca niciodată, acest sector fiind unul dintre cele mai afectate de pandemia Covid-19.

UE, o mașinărie nu tocmai unsă

Totuși, pentru moment, jocurile nu sunt făcute încă. Deja, Parlamentul European încetinește să dea undă verde planului de redresare al UE, deputații europeni dorind să condiționeze alocarea fondurilor de respectarea statului de drept.

În plus, consideră că cadrul financiar multianual (bugetul Uniunii pentru 2021-27) este insuficient.

„Fără un acord general rapid între Consiliu (statele membre) și Parlamentul European, riscăm să întârziem planul de relansare ”, a avertizat Berlinul.

În plus, Vincenzo Amendola, ministrul italian pentru afaceri europene, a declarat pentru Defense News că „planul de redresare al Italiei va fi prezentat UE între ianuarie și aprilie 2021”.

De notat că, în cadrul acestui plan, Ministerul italian al Apărării  a prezentat 21 de proiecte care, în total, ar necesita finanțare de cel puțin cinci miliarde de euro.

Această sumă ar fi utilizată în special pentru finanțarea programelor spațiale (sateliți de comunicații, în special pentru tehnologia 5G, observare, supraveghere a spațiului extra-atmosferic,etc), pentru consolidarea și reînnoirea capacităților de apărare cibernetică din Marina Militară sau crearea de centre de excelență în domeniile roboticii și inteligenței artificiale.