Coronavirusul ar încăpea într-o doză de suc. Calculul matematic
- Mihai Soica
- 10 februarie 2021, 18:24
Virusul care în prezent a paralizat întreaga lume, ar putea încăpea într-o doză de suc. Un matematician britanic a calculat dimensiunea matematică a noului corornavirus.
Coronavirusul ar încăpea într-o doză. Kit Yates este un cunoscut matematician britanic. Acesta a dorit să afle dimensiune unei particule de virus dar și volumul total ocupat de acest virus la nivel de lume.
Astfel, toate particulele de virus care provoacă COVID, ar putea încape cu ușurință într-o singură cutie de suc. Experimentul a fost realizat la Universitatea Bath din Marea Britanie. Acolo a fost calculată, în prima fază, cantitatea de virus care există la nivel planetar. Este vorba, spune matematicianul de două cvintilioane de particule virale, ceea ce s-ar traduce prin două miliarde de miliarde.
Potrivit Reuters, Yates a explicat că a ajuns la concluzia că diametrul particulei SARS-CoV-2, este de 100 de nanometri. Matematic, acest lucru înseamnă că o particulă de virus ocupa un spațiu infim, mai exact 100 de miliardimi dintr-un metru.
De aici, matematicianul a calculat volumul particulelor de la nivel planetar și a ajuns la concluzia că toate ar încape într-o cutie de suc, de 330 de ml. Coronavirusul ar încape într-o doză de suc, și produce drame în toată lumea.
„Este uimitor să constatăm că tot necazul, disfuncţionalităţile, dificultăţile şi pierderile de vieţi care s-au întâmplat anul trecut ar putea constitui o cantitate atât de mică”, a precizat Yates, citat de Reuters.
Noua tulpină tot mai agresivă. Coronavirusul ar încape într-o doză de suc.
Organizația Mondială a Sănătății a tras un serios semnal de alarmă în legătură cu noua tulpină a coronavirusului. Mike Ryan, directorul pentru urgențe sanitare al OMS, a spus că tulpina britanică a fost identificată în 58 de ţări de pe patru continente.
Statistica mondială arată că noul coronavirus a dus deja la moartea a peste 93.000 de persoane, în întreaga lume. Din acest total, mai spun oficialii OMS, 47 la sută s-au înregisrat în America de Nord și cea de Sud. Situaţia epidemiologică actuală se complică din cauza variantelor (virusului), dar cu toate acestea multe ţări controlează nivelurile de contagiere.
Expertul a subliniat că multe reţele sanitare se confruntă cu o presiune extremă. În timp ce sistemele de monitorizare a noilor cazuri „întâmpină dificultăţi pentru a suporta niveluri înalte de infectare”. În plus, dezinformarea este cea care îngreunează aplicarea măsurilor necesare.