Coronavirusul a fost prezis încă din 1962? O imagine postată într-un ziar italian a stârnit controverse

Coronavirusul a fost prezis încă din 1962? O imagine postată într-un ziar italian a stârnit controverseSursă foto: arhivă EVZ

Distanțarea socială și măștile sanitare au devenit în ziua de astăzi ceva absolut normal. Pandemia provocată în întreaga lume de virusul SARS-Cov-2 ne-a impus multe restricții și ne-a determinat să fim mult mai distanți unii față de ceilalți. O imagine care reprezintă fix acest lucru a fost făcută publică în 1962, ca o perspectivă de viitor.

În urmă cu aproximativ 60 de ani, un celebru cotidian din Italia a publicat o imagine reprezentativă pentru anul 2022. Deși atunci părea ceva mai degrabă futurist, departe de realitate, se pare nu este deloc așa. Imaginea seamănă izbitor cu situația actuală din întreaga lume și pune accent pe distanțarea socială. Ilustrația a stârnit controverse în zilele nostre, mulți întrebându-se dacă COVID-19 a fost prevestit atunci.

Fotografia postată inițial în 1962 a început să circule pe rețele de socializare încă de anul trecut. Internauții sunt șocați cum poate o imagine făcută în urmă cu mulți ani să reprezinte atât de bine realitatea de astăzi. De curând, fotografia a fost postată și pe pagina de Facebook a celor de la The Italian American Page. Postarea prezintă o reprezentare artistică a unor persoane care călătoresc singure în vehicule închise cu ceva asemănător unei cupole.

"În 1962, o revistă italiană a făcut un reportaj despre cum va arăta lumea în 2022", se arată în postarea din 13 mai, care are peste 600 de distribuiri pe Facebook.

Deși se vehiculează că ar fi vorba despre o reprezentare a anului 2022, în postarea făcută cu mulți ani în urmă nu se preciza o perioadă de timp. Imaginea a fost făcută ca o reprezentare a mijloacelor de transport în orașele din viitor. O soluție pentru a reduce traficul, acestea fiind de mici dimensiuni.

Fotografia care a devenit celebră acum și pe care mulți internauți o distribuie a fost publicată în numărul din 16 decembrie 1962 a ziarului La Domenica del Corriere (Curierul de duminică). Săptămânalul italian cu pricina acum nu se mai tipărește. Walter Molino, ilustratorul și artistul italian de benzi desenate, este cel care a desenat oamenii circulând în vehicule create pentru o singură persoană. Mașina viitorului a fost denumită Singoletta și este un vehicul pe care ilustratorul și l-a imaginat ca fiind o modalitate de a reduce traficul din orașele foarte aglomerate.

"Vor fi orașele așa? Iată cum ar putea fi redusă, dacă nu rezolvată complet, problema traficului din orașe. În locul actualelor mașini voluminoase, avem Singolettas, mașini mici cu un singur loc care ocupă o suprafață minimă. Walter Molino își imaginează priveliștea străzii de aici dacă noua soluție ar fi adoptată la scară largă", se arată într-o legendă din colțul din dreapta jos al imaginii.

Este sau nu imaginea făcută publică în 1962 o reprezentare a anului 2022?

Mașina pe care artistul de benzi desenate și-a imaginat-o este de fapt un scuter cu patru roți și o cupolă din sticlă. Potrivit ziarului La Domenica del Corriere, mașina viitorului este o combinație între Segway Personal Transporter cu două roți și mașina Smart.

În paginile cotidianului săptămânal, Singoletta este descrisă ca fiind un potențial vehicul al viitorului, dar USA TODAY nu a găsit niciun indiciu că ar fi fost prezis ca fiind ceva ce va fi folosit în mod specific în 2022. Putem spune că informația este parțial falsă dacă privim asupra vieții pe care o ducem astăzi.

Specialiștii au studiat îndeaproape imaginea și au concluzionat. Singoletta nu era o reprezentare specifică pentru anul 2022, însă ea ne prezintă viziunea lui Walter Molino cu privire la viitorul transportului din orașele extrem de aglomerate. COVID-19 nu a fost prevestit încă de acum aproximativ 50 de ani, cum susțin mulți internauți.

"Oare vom umbla așa prin orașe? Iată cum ar putea fi ușurată, dacă nu chiar rezolvată complet, problema traficului din orașe: mașini minuscule cu un singur loc care ocupă o suprafață mică...", se arată în articolul posta în urmă cu aproximativ 50 de ani.

"Ilustrația, prin urmare, în măsura în care poate fi considerată în prim-planul gândirii despre nașterea, câțiva ani mai târziu, a unor mijloace de transport destinate să transporte un singur individ la un moment dat (cum ar fi, de exemplu, Twizy produs de Renault), nu are nimic de a vedea cu noul coronavirus și nu există referiri explicite la 2022. După cum se vede, fața și spatele numărului din La Domenica del Corriere publicat pe 16 decembrie 1962 se învârt în jurul temei traficului urban și a posibilelor soluții pentru reducerea acestuia", se arată într-un studiu postat pe site-ul archive.vn