Evenimentul Zilei > International > În SUA, legea e lege pentru toți. O politiciană apropiată de Trump n-a vrut să poarte masca și a pățit-o
În SUA, legea e lege pentru toți. O politiciană apropiată de Trump n-a vrut să poarte masca și a pățit-o

În SUA, legea e lege pentru toți. O politiciană apropiată de Trump n-a vrut să poarte masca și a pățit-o

Republicana Marjorie Taylor Greene, o susținătoare înfocată a fostului președinte Donald Trump, a fost amendată cu o sumă uriașă pentru că nu a purtat masca de protecție în plenul Camerei Reprezentanților, în contextul măsurilor sanitare impuse în SUA pentru prevenirea răspândirii pandemiei de coronavirus.

Cum se ajunge în SUA la amenzi de 48.000 de dolari

The United States House of Representatives (Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii) este camera inferioară a Parlamentului SUA. Camera Reprezentanților și Senatul alcătuiesc Congresul Statelor Unite ale Americii.

Revenind la reprezentanta republicană Marjorie Taylor Greene, jurnaliștii de la CNN au aflat că a fost amendată cu 48.000 de dolari pentru că nu a purta mască în plenul Camerei. În total, politiciana a fost amendată de 20 de ori pentru că nu a purtat masca de protecție.

După un prim avertisment în luna mai, MTG a fost amendată cu 500 de dolari. La a doua abatere și la următoarele a fost sancționată prima cu 2.500 de dolari, în conformitate cu regulile Camerei.

Și americanii au ignoranții lor

Ulterior, Greene a făcut apel pentru cel puțin una dintre amenzi, dar demersul ei n-a avut succes. CNN a relatat că Greene a fost văzută fără mască și marți, în plen. Banii pentru amenzi sunt reținuți din salariul politicienei.

Democrații au implementat regula obligativității purtării măștii în primele zile ale pandemiei. De când președintele Camerei, Nancy Pelosi, a instituit regula conform căreia membrii trebuie să poarte măști în sală, mulți republicani au eludat regulile și au fost amendați.

Marjorie Taylor Greene – foto: commons.wikimedia.org

Mulți parlamentari republicani au continuat să protesteze împotriva regulilor și după ce protocoalele au fost instituite pentru prima dată, conform CNN.

Cine este Marjorie Taylor Greene

Marjorie Taylor Greene (născută la 27 mai 1974), cunoscută și după inițialele sale MTG, este o politiciană americană, femeie de afaceri și teoreticiană a conspirației de extremă dreapta, care ocupă funcția de reprezentant al SUA pentru cel de-al 14-lea district al Congresului din Georgia.

Membră a Partidului Republican și o susținătoare puternică a președintelui Donald Trump, Greene a fost aleasă în Congres în noiembrie 2020 și a depus jurământul la 3 ianuarie 2021.

Greene a promovat teorii ale conspirației de extremă dreapta, supremația albilor și antisemitism, inclusiv teoria conspirației privind genocidul alb, QAnon și Pizzagate, precum și alte teorii ale conspirației infirmate, cum ar fi împușcăturile în masă cu steaguri false, numărul de cadavre ale lui Clinton și cele legate de 11 septembrie 2001.

Înainte de a candida pentru Congres, a pledat pentru executarea unor politicieni democrați proeminenți. În calitate de membră a Congresului, a comparat Partidul Democrat cu naziștii și a comparat măsurile de siguranță COVID-19 cu persecuția evreilor în timpul Holocaustului. Și-a cerut scuze pentru această din urmă comparație.

foto: commons.wikimedia.org

Adversară de temut pentru Joe Biden

Susținătoare a eforturilor lui Trump de a anula înfrângerea suferită în fața lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din 2020, Greene a afirmat în mod repetat și fals că Trump a câștigat alegerile printr-o victorie zdrobitoare care i-a fost furată.

Ea a cerut ca rezultatele alegerilor din Georgia să fie anulate și a făcut parte dintr-un grup de legislatori republicani care au contestat fără succes voturile pentru Biden în timpul numărării voturilor din Colegiul Electoral, chiar dacă agențiile federale și instanțele care au supravegheat alegerile nu au găsit nicio dovadă de fraudă electorală.

Greene a depus articole de punere sub acuzare împotriva lui Biden a doua zi după învestirea sa, acuzând abuzul de putere. Camera Reprezentanților a votat pentru înlăturarea lui Greene din toate funcțiile din comisii la 4 februarie 2021, ca răspuns la declarațiile sale incendiare și la susținerea violenței politice.

Unsprezece republicani s-au alăturat votului unanim al democraților. Greene candidează pentru realegere în 2022, se arată pe en.wikipedia.org.