Evenimentul Zilei > Actualitate > Coronavirus. O somitate medicală din România: Va creşte numărul cazurilor
Coronavirus. O somitate medicală din România: Va creşte numărul cazurilor

Coronavirus. O somitate medicală din România: Va creşte numărul cazurilor

Coronavirus ar putea cunoaşte o răspândire fără precedent în România! Scenariul sumbru a fost lansat recent de Alexandru Rafila, preşedintele Societății Române de Microbiologie.

Rafila a declarat la Digi24 că numărul cazurilor de coronavirus din România ar putea să explodeze, mai ales din cauza faptului că mulți români stabiliți în Italia vin des acasă.

Prof. Dr. Rafila a subliniat că în acest context se întrevde un alt mare risc: secțiile de Terapie Intensivă din țară pot fi ocupate până la refuz de pacienții infectați. Preşedintele Societății Române de Microbiologie a dat exemplul spitalelor din Lombardia, zonă din Italia foarte afectată de virusul din China care a generat panica mondială şi a provocat până în prezent peste 100.000 de infectări şi 3.400 decese.

„Va creste numarul cazurilor de imbolnavire in Romania, pe de o parte din cauza faptului ca vor mai ajunge cetatenii din Italia. Unii dintre ei vor fi diagnosticati pozitiv, cu siguranta.

Pe de alta parte, avand in vedere ca avem cateva cazuri la care inca nu cunoastem toti contactii, nu este exclus ca unii dintre contactii acestor persoane deja infectate sa faca boala.

Capacitatea sectiilor de Terapie intensiva din Lombaria a fost ocupata 99% in doua saptamani. Si la noi ar putea sa evolueze boala cu un numar foarte mare de cazuri, intr-un timp scurt. Acest scenariu nu e imposibil. Tari cu sisteme de sanatate puternice, cum ar fi Franta, inregistreaza peste o mie de cazuri intr-o perioada scurta.

Sunt masuri pe care incercam sa le luam la recomandarea OMS”, a declarat Rafila.