Evenimentul Zilei > International > Coronavirus păzește pepenii. Țara arabă cu care se aliază Israel
Coronavirus păzește pepenii. Țara arabă cu care se aliază Israel

Coronavirus păzește pepenii. Țara arabă cu care se aliază Israel

Surprinzător sau nu, Israel a anunțat o „cooperare” științifică cu Emiratele Arabe Unite.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat, joi, această cooperare cu Emiratele, țară cu care statul evreu nu are relații oficiale. Scopul: lupta comună împotriva virusului SARS-CoV-2.

„Această colaborare va avea loc în domeniile cercetării și ale dezvoltării, ale tehnologiei și în domenii care vor îmbunăti securitatea sanitară în toată regiunea”, a declarat Benjamin Netanyahu într-un comunicat redactat în ebraică.

„Acesta este rezultatul contactelor prelungite și intense din ultimele luni”, a adăugat premierul israelian, fără a specifica dacă aceasta a fost prima cooperare oficială între cele două țări.

Istoric, țările arabe, în afară de Egipt și Iordania, au făcut din soluționarea conflictului israeliano-palestinian  condiția normalizării relațiilor lor cu Israelul.

Dar, în ultimii ani, autoritățile israeliene au dezvoltat relații informale cu țările din Golf, între care Emiratele Arabe Unite, împărtășind în special îngrijorări cu privire la influența în creștere a Iranului în regiune, dușman de moarte al ambelor state.

„Cu cât suntem mai puternici, cu atât avem forța de a-i descuraja pe dușmanii noștri”, a declarat premierul israelian, referindu-se la „prietenii” care se reapropie într-un context local.

Totuși, acest context ține de abordarea deciziilor cheie ale guvernului israelian cu privire la proiectul său de anexare a secțiunilor din Cisiordania, teritoriul palestinian ocupat de Israel din 1967.

Guvernul trebuie să anunțe, începând cu 1 iulie, strategia sa de a implementa planul american pentru Orientul Mijlociu, care propune această anexare.

„Anexarea va pune capăt aspirațiilor israeliene pentru relații mai bune cu lumea arabă și cu Emiratele la nivel de securitate, economic și cultural”, a scris Youssef al-Otaïba, diplomat al Emiratelor, în urmă cu aproape două săptămâni, într-un material publicat în cotidianul israelian Yediot Aharonot, primul de acest fel  în ebraică din partea unui oficial al acestei țări, conform analiștilor.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE