Evenimentul Zilei > International > Coronavirus. Frontiera s-a închis! Autoritățile sunt în alertă maximă
Coronavirus. Frontiera s-a închis! Autoritățile sunt în alertă maximă

Coronavirus. Frontiera s-a închis! Autoritățile sunt în alertă maximă

Autorităţile de la Kabul au anunțat, duminică seară, că Pakistanul şi-a închis frontiera cu Iranul.

De asemenea, călătoriile între Afganistan şi Iran au fost „interzise temporar”, ca urmare a răspândirii foarte  radide a coronavirusului.

Afganistanul şi Pakistanul au frontiere foarte permisive cu Iranul, utilizate adesea de călăuze şi de traficanţii de fiinţe umane. Milioane de refugiaţi afgani trăiesc în prezent în ţară.

Deciziile cele două ţări urmează după anunţul morţii a trei noi pacienţi contaminaţi în Iran, care a devenit duminică ţara unde noul coronavirus s-a soldat cu cei mai mulţi morţi în afara Chinei, cu opt decese dintr-un total de 43 de cazuri de contaminare.

„Decizia de a interzice temporar orice călătorie spre sau dinspre Iran (terestră sau aeriană)”, a fost luată „în scopul limitării propagării coronaviruslui în Afganistan”, a anunţat Consiliul de securitate naţional afgan (NSC) într-un comunicat de presă.

În Pakistan, un responsabil local, precum şi aşa-numitele „Frontier Corps”, au confirmat închiderea frontierei terestre cu Iranul.

„Am închis frontiera noastră cu Iranul din cauza informaţiilor privind cazurile de coronavirus din această ţară”, a declarat un înalt responsabil din provincia Belucistan (sud-vest), care este frontalieră cu Iranul.

În Afganistan, trei persoane care reveneau din oraşul iranian Qom „prezentau simptome similare cu cele ale gripei astăzi”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii Publice Wahidullah Mayar la televiziune duminică, adăugând că ele au fost plasate în carantină, potrivit agerpres.ro