Coronavirus. După epidemie, chinezii vor continua să înfulece pangolin

Coronavirus. După epidemie, chinezii vor continua să înfulece pangolin

Interdicția comercializării animalelor sălbatice anunțată de Beijing nu va salva acest mic furnicar din Africa de extincție. Nici după epidemia SARS, în 2003, chinezii nu și-au schimbat preferințele culinare.

Autoritățile din Beijing au anunțat la începutul acestei săptămâni inerzicerea vânzării și consumului de animale sălbatice, practici suspectate că se află la originea declanțării epidemiei Covid-19.

O decizie care ar putea salva destinul pangolinului, un animal ciudat,  specie amenințată cu dispariția. Și care, potrivit oamenilor de știință, ar fi servit ca vector de transmitere al Covid-19.

Acest mamifer solzos este unul din cele mai braconate animale din lume. Pangolinul trăiește în Africa, în principal în Camerun, Republica Centrafricană, Guineea ecuatorială, Gabon, Republica Democratică Congo și Republica Congo.

Ne puteți urmări și pe Google News

Între 500.000 și 2,7 milioane de pangolini sunt capturați în fiecare an în pădurile africane.

Braconarea pangolinului nu se face pentru trofee, ci pentru a ajunge pe farfuriile asiaticilor, în special ale chinezilor. Care sunt mari amatori de carne de pangolin pentru că ar avea tot felul de proprietăți curative, potrivit medicinei tradiționale chineze. Chiar și solzii de pangolin purtați la gât aduc noroc și fericire.

Evident, știința (și nu cea tradițională chineză) nu a adus nici o dovadă că pangolinul are beneficii pentru sănătea omului dar în China credințele vechi sunt adânc înrădăcinate.

Interdicția anunțată de guvern privind comerțul cu animale sălbatice nu va salva pangolinul, scrie Le Monde. În 2003, după epidemia SARS, provocată la acea vreme de civetă (sau pisică indoneziană), un mamifer arboricol care se cumpăra viu în piețele din Canton pentru a fi mâncat, guvernul a interzis acest tip de comerț. Fără nici un efect.

Pe de altă parte, traficul cu pangolin este prohibit din 2017 în China, ca urmare a unei decizii a Convenției asupra comerțului internațional cu specii sălbatice (faună și floră) amenințate.

Dar, la fel ca în cazul pudrei de corn de rinocer sau bilei de urs negru, comerțul cu pangolin nu a rezistat la apetitul chinezilor.

Deci pangolinul a continuat să fie pus la vânzare în piețe, cum a fost cea din Wuhan, până în ianuarie 2020, sau la Hong Kong, unde un solz de pangolin se vinde cu un euro gramul.

Speciile vii sunt mai greu de transportat, dar se găsesc în continuare atât pe piețele din sudul Chinei, cât și pe cele ale Triunghiului de Aur, în Laos, în Birmania și mai la est, în nord din Vietnam.

În aceste zone fără legi, triadele chineze obțin animale vii pe care apoi le transportă prin frontierele terestre din China continentală. O afacere profitabilă, ținând cont că un exemplar de pangolin se vinde cu aproape 2.000 de euro.