Evenimentul Zilei > Economie > Coronavirus afectează și economia României. Comerțul de miliarde de euro cu China, în pericol? Analiză
Coronavirus afectează și economia României. Comerțul de miliarde de euro cu China, în pericol? Analiză

Coronavirus afectează și economia României. Comerțul de miliarde de euro cu China, în pericol? Analiză

China este al șaptelea partener comercial al României, iar răspândirea coronavirusului afectează business-urile locale care importă în special telefoane, mașini și echipamente electrice direct din această țară, potrivit estimărilor analiștilor KeysFin.

Valoarea importurilor din China reprezintă doar 5,3% din totalul importurilor românești. China este totuși a cincea sursă de importuri directe ale României, valoarea acestora crescând cu 16% față de 2017 și cu 83% față de 2008, la 4,4 miliarde de euro în 2018.

Pe categorii de produse, primul loc în topul importurilor românești din China este ocupat de mașini, aparate și echipamente electrice și dispozitive mecanice. Acestea au însumat 2,3 miliarde de euro în 2018 – reprezentând 52% din totalul importurilor din China.

Topul mărfurilor

În clasament urmează categoria metalelor comune (fontă, fier și oțel) și articole din acestea, în valoare de 365 milioane de euro, reprezentând 8% din totalul importurilor de produse chinezești.
Pe locul trei în top se regăsesc materialele textile, în valoare de 314 milioane de euro, respectiv 7% din totalul importurilor din China.

Pe locurile patru și cinci urmează mărfurile (mobilă și jucării) și produse diverse, cu un total de 260 milioane de euro, și, în cele din urmă, instrumentele și aparatele optice, foto, medico-chirurgicale, a căror valoare se ridică la 234 milioane de euro (5%).

Produsele vegetale, cele mai mici valori

De cealaltă parte, cele mai scăzute valori ale importurilor din China, potrivit Institutului Național de Statistică, s-au înregistrat în 2018 la produsele vegetale (fructe, semințe, cafea, legume), în valoare de 12 milioane de euro, reprezentând doar 0,3% din totalul importurilor de origine chineză, animale și produse animale (pește, lactate și carne), în valoare de 2,4 milioane de euro, însumând 0,1% din același total și grăsimi și uleiuri, cu doar 1,5 milioane de euro (0,03%).

Citiți mâine pe evz.ro care este balanța comercială reală a importurilor și exporturilor pe axa România-China – China – România.

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: Economie, EVZ Special
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: