CORESPONDENȚĂ DIN FRANȚA. România, din nou oaia neagră în dezbaterea candidaților la președinția Franței

CORESPONDENȚĂ DIN FRANȚA. România, din nou oaia neagră în dezbaterea candidaților la președinția Franței

Prima dezbatere televizată între principalii candidați la președinția Franței a fost găzduită de TF1 și adunat în fața ecranelor aproape 10 milioane de telespectatori.

TF1 a invitat doar 5 din cei 11 candidați validați la președinție, spre nemulțumirea acestora. Este în același timp o premieră pentru că până în prezent, în Franța s-au organizat dezbateri doar în turul doi, între candidații calificați după primul țur de scrutin.

Sondajele efectuate imediat după dezbatere lăsau de înțeles că cel mai convingător ar fi fost Emmanuel Macron, candidatul cel mai bine plasat în acest moment. Totuși, analiștii evaluează că a fost destul de oscilant și cu momente în care nu s-a descurcat foarte bine.

Cel mai « solid » este considerat în continuare cabdidatul dreptei, François Fillon, însă problemele sale în justiție îl împiedică să se desfășoare la potențial maxim. Destul de stins în prima parte a dezbaterii, Fillon și-a revenit pe parcurs și a reușit să dea o imagine de prezidențiabil.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre meciurile interesante din această confruntare a fost între candidatul socialist, Benoit Hamon, și fostul sau coleg de guvern, Emmanul Macron. Hammon l-a acuzat pe Macron de conivență cu finanțele oculte și cu lobbyuri care ar urmă să exercite puterea în locul lui în caz de victorie.

Trebuie precizat că Macron este tânăr în politică și destul de lipsit de experiență.

 Macron a fost și țintă atacurilor candidatei FN, Marine Le Pen : « Vorbiți de 20 de minute fără să spuneți nimic, nu reușesc să rețin o singură idee !» 

România a servit de exemplu în dezbaterea privind timpul legal de lucru unde batem toate recordurile. Reamintesc că în Franța timpul legal este de 35 de ore pe săptămâna, Hamon propune 32 iar Fillon 39…Ungaria a fost evocată și ea că « având probleme cu vecinii » în contextul instabilității de pe continent și a riscului de contestare a frontierelor.

În ceea ce privește fondul, candidații nu s-au îndepărtat de programele cu care se prezintă. Pentru a face o trecere în revistă a chestiunilor interesante pentru noi: Marine Le Pen dorește o negociere pentru eventuală ieșire din UE, François Fillon vrea să renegocieze acordurile Schengen, Macron propune un Parlament al țărilor din zonă euro, Hamon vrea să suspende rigoarea bugetară impusă de Bruxelles. În ceea ce privește imigrația, Le Pen propune suprimarea dreptului automat la cetățenie al celor care se află pe solul francez și limitarea accesului imigranților la drepturi sociale, Fillon se înscrie în aceeași linie dar ceva mai ponderata (limitarea dreptului de sol ).

În politica internațională, Macron este campion al pro-americanismului și atlantismului în timp ce Fillon dorește o apărare europeană și o coaliție fără complexe (inclusiv cu Rusia) împotrivă terorismului.