Coreea de Nord se confruntă cu penuria de alimente

Coreea de Nord se confruntă cu penuria de alimente Sursa: Arhiva EVZ

Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a demarat o reuniune a partidului de guvernământ pentru a discuta despre îmbunătățirile agricole pe fondul evaluărilor externe cu privire la agravarea crizei alimentare. Kim a supravegheat cea de-a șaptea ședință plenară extinsă a celui de-al 8-lea Comitet Central al Partidului Muncitorilor din Coreea, în timp ce a analizat proiectele de dezvoltare rurală.

KCNA a spus că întâlnirea va stabili sarcini „imediate, importante” pe probleme agricole și „sarcini urgente care apar în stadiul actual al dezvoltării economice naționale”. KNCA nu a spus dacă Kim a vorbit în timpul întâlnirii. Au participat și înalți oficiali precum premierul de cabinet Kim Tok Hun și Jo Yong Won, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Kim, care se ocupă de afacerile organizaționale ale Comitetului Central.

Problemele Coreei de Nord

Întâlnirea este prima sesiune plenară a partidului convocată doar pentru a discuta despre agricultură. În anunțarea adunării, KCNA a spus că este „o sarcină foarte importantă și urgentă stabilirea strategiei corecte pentru dezvoltarea agriculturii”. Acesta vine în momentul în care guvernul sud-coreean a spus că evaluările sale indică faptul că situația alimentară din Coreea de Nord pare să se fi deteriorat. 

Luna trecută, programul 38 North din Statele Unite ale Americii, care monitorizează Coreea de Nord, a mai spus că „disponibilitatea alimentelor a scăzut sub minim în ceea ce privește nevoile umane”, fiind vorba despre insecuritate alimentară la cel mai grav nivel de după foametea din anii 1990. Experții spun că penuria actuală de alimente a fost declanșată de recolte slabe pe fondul condițiilor meteorologice extreme și a fost exacerbată de blocaje și de o reducere bruscă a comerțului cu China din cauza închiderii frontierelor în timpul pandemiei de Covid-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coreea de Nord se află sub sancțiuni internaționale stricte din cauza programelor sale nucleare și de rachete balistice interzise. Anul trecut, producția de cereale a țării a fost estimată la 4,5 milioane de tone, o scădere cu 3,8% față de 2020, potrivit evaluărilor guvernului sud-coreean. S-a estimat că țara a produs între 4,4 milioane și 4,8 milioane de tone de cereale anual în perioada 2012-2021.

Presiuni asupra Washingtonului 

Coreea de Nord are nevoie de aproximativ 5,5 milioane de tone de cereale pentru a-și hrăni cele 25 de milioane de oameni anual. Kwon spune că restricțiile comerciale din cauza pandemiei au împiedicat probabil astfel de achiziții neoficiale de orez. Eforturile autorităților nord-coreene de a înăspri controalele și de a restrânge activitățile de pe piață au înrăutățit situația.

Unii experți spun că Phenianul va folosi ședința plenară din această săptămână pentru a spori sprijinul public pentru Kim în timpul confruntărilor sale cu SUA și aliații săi din cauza ambițiilor sale nucleare. În ciuda resurselor limitate, Kim a făcut eforturi agresive pentru a-și extinde armele nucleare și programele de rachete pentru a face presiuni asupra Washingtonului să accepte ideea Coreei de Nord ca putere nucleară și să ridice sancțiunile internaționale, potrivit AlJazeera.