Coreea de Nord în pragul dezastrului umanitar. Pandemia, pretext pentru noi încălcări ale drepturilor omului

Coreea de Nord în pragul dezastrului umanitar. Pandemia, pretext pentru noi încălcări ale drepturilor omului

Coreea de Nord a ajuns în pragul dezastrului umanitar, după ce autoritățile totalitare au folosit pandemia pentru a restrânge și mai mult drepturile cetățenilor.

Coreea de Nord în pragul dezastrului umanitar.

Pandemia de COVID-19 este folosită ca pretext pentru a restrânge drepturile omului în Coreea de Nord. Un expert ONU, Tomas Ojea Quintana, a atras atenția în legătură cu acest subiect, într-un nou raport, conform AFP. El este raportor special al Naţiunilor Unite asupra situaţiei privind drepturile omului în Coreea de Nord.

Încălcări ale drepturilor omului şi foametea s-au agravat şi mai mult din cauza măsurilor radicale instituite pentru a contracara pandemia. Coreea de Nord, stat totalitar decuplat de restul lumii, nu a confirmat oficial niciun singur caz de COVID-19 pe teritoriul său. Cu toate acestea şi-a închis frontierele, a blocat oraşe întregi şi a luat o serie de alte măsuri împotriva epidemiei.

Ne puteți urmări și pe Google News

În noul său raport, Tomas Ojea Quintana atenţionează că măsurile radicale de carantină par să exacerbeze încălcările drepturilor omului. Astfel, numărul de persoane care reuşesc să fugă din Coreea de Nord s-a prăbuşit anul trecut. Doar 229 de persoane au reușit să fugă din țară și să ajungă în Coreea de Sud. Prin comparație, în anul 2019, numărul evadaților a fost de 1.047.

Raportorul ONU susține că autoritățile din Coreea de Nord au pus în aplicare o zonă-tampon de un kilometru de-a lungul frontierelor sale. În această zonă, forţele de securitate pot împuşca pe oricine încearcă să treacă.

Coreea de Nord în pragul dezastrului umanitar

Mai multe persoane au fost executate pentru încălcarea măsurilor anti-pandemie sau pentru comerţ ilicit cu China, informează Quintana.

Raportul insistă asupra prăbuşirii activităţii comerciale şi a profundei depresiuni economice provocate de restricţii. Aceasta în condițiile în care țara se confrunta deja cu mari probleme economice și alimentare. Înainte de pandemie, peste 45% din populaţia nord-coreeană era considerată subnutrită, aminteşte raportul.

Sute de mii de persoane au murit de foame în Coreea de Nord de la mijlocul până la sfârşitul anilor 1990. Această perioadă este denumită „Marşul anevoios”.

Coreea de Nord este în pragul foametei

Din cauza restricțiilor împotriva coronavirusului, schimburile comerciale cu China au scăzut cu 80% în 2020. După limitarea activităţilor comerciale, sancţiunile internaţionale şi pagubele cauzate în agricultură de cicloane şi inundaţii Coreea de Nord se confruntă cu „o gravă criză alimentară”.

„Au fost semnalate decese cauzate de foame. Precum şi o creştere a numărului de copii şi de persoane în vârstă nevoite să cerşească. Se întâmplă deoarece familiile lor nu mai pot avea grijă de ei”, indică aceeaşi sursă.

În paralel, operaţiunile umanitare au fost practic toate întrerupte.