Copilă cu talasemie majoră, salvată de măduva surorii ei

Copilă cu talasemie majoră, salvată de măduva surorii ei

O fetiţă din judeţul Dolj, de doar 7 ani, ce suferea de talasemie majoră, a fost vindecată cu ajutorul unui transplant medular cu celule stem recoltate de la sora ei. Operaţia s-a făcut la Bucureşti.

Fetiţa de 7 ani din Dolj, diagnosticată cu talasemie majoră, a fost dependentă de transfuzii de sânge de la vârsta de 1 an. Singura ei şansă pentru o viaţă normală era transplantul. Pe 20 octombrie ea a primit de la sora sa mai mare cu trei ani celule stem din măduva spinării.

Compatibilitate perfectă între cele două surori

"Sora ei, în vârstă de 10 ani, a fost identic compatibilă tesular cu pacienta. Pentru ca transplantul să se poată efectua, am avut nevoie de la ea de 150 de mililitri de celule hematopoetice de măduvă", a explicat Constantin Arion, coordonator pentru Transplant Medular Pediatric la Fundeni. Pentru fetiţa sănătoasă, această pierdere nu este periculoasă. Din contră, organismul o consideră normală şi poate fi înlocuită cu o transfuzie de sânge.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fetiţa are o evoluţie favorabilă după intervenţie, deşi a făcut o complicaţie uşoară. Ea nu mai este dependentă de trasfuzii, însă se află încă sub tratamentul medicamentos pe care îl urma înainte de operaţie din cauza încărcăturii cu fier din organism. Acesta va înceta când valorile se normalizează.

Talasemia majoră se manifestă cu anemie severă şi tulburări de creştere

Talasemia majoră se poate depista înainte de naştere, printr-un test special. "În săptămânile 12-15 de sarcină se pot preleva probe din lichidul amniotic sau din vilozităţile cordiale (ţesut cu origine fetală) pentru a se depista boala", subliniază medicul Daniel Coriu.

Anemia severă şi tulburările de creştere sunt cele mai frecvente simptome manifestate de un copil afectat de talasemie, la acestea adăugându-se şi probleme cauzate de organe mărite (ficat, splină). Talasemia este o boală ereditară, determinată de scăderea nivelului hemoglobinei, substanţă care transportă oxigenul în organism.

Transfuziile de sânge sunt alternativa de tratament cea mai la îndemână pentru talasemie majoră, însă transplantul de măduvă este singura şansă de vindecare.

"În fiecare an apar două cazuri noi de talasemie majoră, adăugându-se celor 400 deja existente. Dacă purtătorii pot duce o viaţă normală, pentru cei cu talasemie majoră, singura terapie curativă este transplantul de măduvă", spune Daniel Coriu, şef Secţie Hematologie Clinică şi Transplant Medular la Institutul "Fundeni" din Capitală.

INTERVENŢIE CU SUCCES ÎN UNGARIA

Celulele stem au salvat o fetiţă de leucemie

O fetiţă de nici doi ani (doar 22 de luni) din Ungaria, bolnavă de leucemie, a fost vindecată cu ajutorul celulelor stem recoltate din cordonul ombilical al fratelui ei mai mic.

Intervenţia a avut loc în septembrie. În urma testării compatibilităţii, s-a dovedit că celulele sunt potrivite pentru regenerarea măduvei osoase a fetiţei.

"Transplantul realizat cu succes în Ungaria este încă o dovadă clară a importanţei recoltării şi stocării celulelor stem la naştere. Acestea pot avea efecte cu adevărat miraculoase", spune Cristian Lăcraru, director de comunicare la banca de celule stem "Biogenis" din Bucureşti.

După transplant, primele celule noi sănătoase au fost detectate la doar două săptămâni. Cele peste două luni de zile scurse de la intervenţie dau speranţă pentru o recuperare completă şi permanentă, mai spun medicii.