Dispozitivul ignorat de toți șoferii. Care este rolul butonului negru de pe centura de siguranță

Dispozitivul ignorat de toți șoferii. Care este rolul butonului negru de pe centura de siguranță Sursă: Diego Vito Cervo | Dreamstime.com

Toți ocupanții unei mașini sunt obligați, prin lege, să poarte centură de siguranță. Acest dispozitiv este cunoscut tuturor celor care au urcat măcar și o singură dată într-un vehicul. Există un element, în componența centurii de siguranță, pe care toți l-am observat, dar puțini știu la ce servește. Este vorba despre butonul negru din mijlocul centurii.

Butonul din mijlocul centurii de siguranță nu este de nici un folos pasagerilor și nu activează nici o comandă, într-o mașină aflată în deplasare. Cu toate acestea, are un rol foarte important care nu trebuie omis de nici unul dintre cei care o poartă. Astfel atunci când fixăm centura de siguranță, aceasta fiind elastică, se extinde atât cât este nevoie. În plus, odată fixat, dispozitivul ne permite, totuși, să ne aplecăm sau să ne mișcăm în lateral.

În cazul unei mișcări neprevăzute, bruște, la frânare, de exemplu, centura se blochează complet și nu ne mai putem mișca. Astfel, evităm situațiile în care ne-am putea lovi. Acest lucru este posibil datorită unui mecanism, refractor, format dintr-o bobină și un arc.

Atunci se produce un șoc, în timpul deplasării, mecanismul de blocare se activează, astfel încât sistemul de pretensionare blochează centura de siguranță în câteva milisecunde. Iar butonul secret servește drept opritor, astfel încât catarama să nu se poată deplasa de-a lungul centurii.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul în care dintr-un motiv sau altul butonul de pe centura de siguranță se desprinde, trebuie repoziționat, astfel ca să-și facă treaba.

Cât de utilă este centura de siguranță

Centura de siguranță joacă un rol foarte important și, de multe ori face diferența între viață și moarte. Potrivit studiilor, centura de siguranță reduce riscul de deces și de răni grave la cap, în cazul unui accident rutier, cu 90%. De asemenea, reduce cu 50% riscul de deces sau de rănire gravă a întregului corp.

Este important ca centura de siguranță să se potrivească perfect pe corp, astfel că se recomandă ca cel care o poartă să nu fie îmbrăcat cu o haină groasă, de iarnă. Totodată, atunci când este fixată, trebuie verificat dacă centura nu este rulată sau prinsă undeva pe lungimea sa.

Pe de altă parte, cei care nu poartă centura de siguranță, fie că sunt șoferi sau pasageri, pot fi sancționați conform legii. Codul Rutier prevede că, în cazul persoanelor care nu poartă centura de siguranţă sancțiunile aplicate intră în prima clasă, respectiv de 2 sau 3 puncte, adică între 290 şi 435 de lei, după cum relatează Gândul.info.