Editura Evenimentul si Capital

Copiii Dictatorului. Nicu Ceaușescu, un rebel sub semnul unui destin tragic

Elena Ceaușescu, împreună cu fiul său preferat, Nicu FOTO: AGERPRES
Autor: | | 11 Comentarii | 7774 Vizualizari

Viața lui Nicu Ceaușescu are parte de mai multe elemente de mit, de întâmplări inedite și zvonuri fantasmagorice decât de realitatea brută, recognoscibilă. De la petrecerile stropite cu alcool din abundență la informațiile despre presupusele violuri comise de-a lungul timpului și multiplele bătăi administrate unor persoane, traiectoria lui Nicu s-a dovedit, în multe privințe, diferită de cea a fraților săi. Astfel că puzzle-ul ce constituie viața complexă a lui Nicu este greu de reconstituit, anumite piese lipsesc, iar altele au un semn de întrebare marcat pe ele.

Acesta era văzut ca urmaşul lui Nicolae Ceauşescu la conducerea partidului şi a statului. Rolul de delfin, de moştenitor al puterii ceauşiste i-a determinat pe părinţii acestuia să îl trateze preferenţial, să îi acorde o atenţie sporită în raport cu ceilalţi fraţi.

Astfel că a fost singurul cu un cursus honorum pe linie politică, pregătit pentru viitoarea scenă pe care trebuia să joace. Totodată, Nicu Ceauşescu ar fi fost singurul caz de comunism dinastic din Europa lagărului socialist, un exemplu important din societatea asiatică, unul dintre multele modele de inspiraţie aplicate de Ceauşescu în România.

Schimb de ștafetă ratat

Nu a mai avut loc această schimbare de ştafetă din cauza evenimentelor din decembrie 1989. Ideea moştenitorului arată deriva în care se afla societatea românească, un semn evident al concentrării puterii în mâinile unui grup extrem de restrâns.


Dacă ar fi apucat să preia ștafeta de la Nicolae Ceaușescu, ar fi fost singurul caz de comunism dinastiv din Europa.


Mai demonstrează izolarea, fractura imensă ce despărțea poporul de conducătorii săi și respectiv, pe conducători de restul pri vilegiaților sistemului, care aveau un acces limitat, rolul lor fiind mai mult decorativ, de îndeplinire a unei misiuni tehnice.

Studiile

Nicu Ceauşescu s-a născut la data de 1 septembrie 1951, fiind mezinul familiei. A urmat cursurile Liceului Petru Groza din 1958 până în anul 1963.

Apoi s-a mutat la Liceul nr. 24 din Bucureşti, unde a şi absolvit cele 12 clase. La facultatea de Fizică din cadrul Universităţii bucureştene a fost admis în vara anului 1970, cu media 8.


FOTO; Nicu CeauşescuAici a deținut câteva funcții în organizațiile studențești. A fost lider al Uniunii Asociaţiilor Studențeşti din România (denumire ce va fi schimbată ulterior în Uniunea Asociaţiilor Studenţilor Comunişti din România) începând cu 1972 şi membru în Senatul Universităţii până în 1975, anul absolvirii.

Pe lângă Facultatea de Fizică, mai sunt menţionate studii la Facultatea de Economie şi la Academia de Ştiinţe Social-Politice „Ştefan Gheorghiu”.

Imediat după absolvire a fost încadrat la Uzinele „Electronica” din Bucureşti, pe postul de fizician, lucrând aici pentru un an, până în 1976. Nu există date concrete în acest sens, dar mai sunt consemnate anumite cursuri pe care le-ar fi susţinut în calitate de profesor la Liceul din Turnu Măgurele.

În plus ar fi fost asistent universitar la catedra de mecanică, fizică moleculară și polimeri la Facultatea de Fizică, probabil cu titlu onorific.

Tinerețe comunistă

Conform propriilor declaraţii, a fost primit în rândurile Uniunii Tineretului Comunist la 9 mai 1966.

După anul absolvirii a deținut diferite funcții în Comitetul Central al UTC. Va urca pe scara ierarhică, în 1980 este numit secretar cu probleme organizatorice al CC al UTC culminând cu numirea în postul de prim-secretar al CC al UTC în 1983.

În privinţa funcţiilor deţinute în partid, Nicu Ceauşescu a devenit membru supleant al Comitetului Central al PCR în 1979, la congresul al XIIlea, iar din 1982 şi până la prăbuşirea regimului comunist, membru plin al acestui for.

În noiembrie 1984, la Congresul al XIII-lea, a fost primit ca membru supleant în Comitetul Politic Executiv al PCR, după ce, între 1985-1987, a fost ministru pentru problemele tineretului.

Și-a promovat prietenii în PCR

Cea mai cunoscută funcţie a acestuia este cea deţinută între 1987 şi 1989 – prim-secretar al judeţului Sibiu. Astfel că la data arestării sale – 22 decembrie 1989 – Nicu Ceauşescu era membru supleant al CPEx, deputat de Râmnicu Sărat, secretar al Marii Adunări Naţionale (aceste funcţii le-a obţinut în 1979) prim-secretar al Comitetului Judeţean de Partid şi preşedinte al Comitetului Executiv al Consiliului Popular al Judeţului Sibiu. Nicu s-a folosit de funcțiile deținute de-a lungul timpului în partid și de statutul său de fiu care urma să îi succeadă lui Nicolae Ceaușescu pentru a-și promova prietenii în cadrul organizațiilor de partid și de stat. Printre cei mai importanţi îi regăsim pe Ion Traian Ştefănescu, Cornel Pacoste sau Pantelimon Găvănescu.

Femeile l-au iubit

Dintre toate legendele despre sutele de femei cu care s-ar fi culcat Nicu Ceauşescu, câteva rămân repere, puncte fixe în viaţa amoroasă, agitată a mezinului.


FOTO: Soprana Daniela Vlădescu, o mare iubire a lui Nicu Ceaușescu FOTO: EVZPrima iubire a fost Donca Mizil, fiica lui Paul Niculescu- Mizil – unul dintre cei mai influenţi lideri comunişti, ministru al Educaţiei şi al Finanţelor în anii ’70 şi membru în CPEx din iulie 1965 până în decembrie 1989 – de care Nicu s-a îndrăgostit foarte tare.

Relaţia dintre cei doi a durat aproximativ 10 ani, din 1969 până în 1979, şi a fost întreruptă la cererea Elenei Ceauşescu după câteva certuri cu familia Niculescu-Mizil. Nicu şi Donca aşteptau un copil, dar aceasta a fost obligată să avorteze, un episod care i-a afectat pe amândoi. Despărţirea celor doi a coincis cu numirea lui Nicu la conducerea Uniunii Tineretului Comunist. Elena a încercat să îi găsească o soție pe care să o aprecieze și ea. Nu a ţinut cont de părerea lui Nicu sau sentimentele sale pentru alte femei.

O relație aranjată

Aflată într-o vizită de lucru la Târgovişte, o întâlneşte pe Poliana Cristescu, şefa Organizaţiei de Pionieri din judeţ. Profilul ei a mulţumit-o pe Elena: avea o înfăţişare plăcută, inteligentă, cu un dosar de cadre foarte bun, cuminte şi o comunistă devotată. A fost numită direct secretară a CC al UTC, în subordinea lui Nicu.

Ulterior au aflat de ce s-a procedat în acest mod. Se urmărea închegarea unei legături, a unei apropieri între cei doi. În cele din urmă, la insistenţele Elenei, a avut loc şi căsătoria dintre Poliana şi Nicu. Nunta celor doi a fost oficiată pe 10 decembrie 1983, în faţa delegatului de stare civilă al Consiliului Popular al sectorului 1 Bucureşti.

Relaţia nu a funcţionat niciodată, Nicu se simţea atras de ea, dar nu a iubit-o. S-a căsătorit doar ca să îi facă pe plac mamei sale, Poliana rămânând o străină pentru el.

ATENTIE!!! AZI, cea mai CALDUROASA ZI! Vor fi TEMPERATURI RECORD!

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI