Teroare în patru centre pentru minori cu dizabilități din Târgu Mureș. Update

Teroare în patru centre pentru minori cu dizabilități din Târgu Mureș. UpdatePersoane cu dizabilități. Sursa foto: Arhiva EvZ

Update.

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureș s-a sesizat din oficiu și anunță că va începe cercetările în acest caz. Acestea se vor derula sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş.

„În baza informaţiilor apărute în spaţiul public, referitoare la neregulile constatate la anumite centre de plasament din judeţul Mureş, Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş s-a sesizat din oficiu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului, în continuare urmând a fi desfăşurate activităţi specifice sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş”, potrivit IPJ Mureș.

Știre inițiată 

Copii încuiați pe dinafară au fost descoperiți în urma unui control inopinat, sâmbătă, 11 ianuarie 2025, între orele 5:30 și 7:00. Reprezentanți ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) și ai Consiliului de Monitorizare  au efectuat o vizită neașteptată la copiii aflați în patru centre de plasament subordonate DGASPC Mureș, situate în Municipiul Târgu Mureș.

Copii încuiați, medicamente depășite și un focar de varicelă

În cele patru centre inspectate de CRJ și Consiliul de Monitorizare, se află un total de 63 de copii cu dizabilități (61 în centre și 2 internați în spital), deși licența de funcționare a fost inițial eliberată pentru 51 de beneficiari.

În timpul vizitei, toate cele patru centre operau ilegal, având licențele de funcționare expirate de mai bine de o lună, conform unui comunicat de presă emis de CRJ. De asemenea, în cadrul controlului au fost descoperite numeroase nereguli, printre acestea sunt:

  • Copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani nu sunt în grija asistenților maternali profesioniști, așa cum prevede legea, ci închiși în centre. Astfel, DGASPC Mureș a încălcat obligația de a asigura îngrijirea copiilor în mediul familial.
  • Într-unul din centre, opt copii erau închiși în dormitoare cu zăvoare, amplasate în exterior, pentru a nu putea ieși din camere. Personalul de serviciu ne-a comunicat că au apelat la această modalitate din lipsă de personal.
  • În două dintre centre, în urma verificării medicamentelor din aparatele de urgență, au fost identificate medicamente expirate. Personalul de serviciu a afirmat că a administrat aceste tratamente de curând.
  • În toate cele patru centre, condițiile de viață și îngrijire sunt inadecvate, nu corespund standardelor legale, fiind observați și 9 copii într-un dormitor, camere fără uși, spații insalubre, saltele îmbrăcate în plastic, paturi inadecvate ca mărime – toate acestea fiind de natură să pericliteze viața și integritatea copiilor.
  • Într-unul dintre centre, am găsit un focar de varicelă, cinci copii fiind diagnosticați, nu toți erau izolați de ceilalți copii instituționalizați.
  • Sunt copii cu dizabilități care nu beneficiază de servicii de kinetoterapie deși medicii spun că lipsa recuperării le poate pune viața în pericol.

Ce s-a găsit după un control inopinat la centre pentru minori cu dizabilități din Târgu Mureș: Copii încuiați pe dinafară, medicamente expirate și un focar de varicelăCopii încuiați, medicamente depășite și un focar de varicelă. Sursa foto: Centrul pentru Resurse Juridice

Nu este pentru prima dată când se descoperă așa ceva

CRJ a efectuat mai multe vizite de monitorizare în aceste centre începând cu luna martie 2024, atât în mod inopinat, cât și anunțat. În  toate aceste vizite, CRJ a constatat aceeași situație alarmantă:

  • probleme severe de supraaglomerare,
  • condiții de igienă precare,
  • lipsa unei alimentații corespunzătoare,
  • acces limitat la servicii medicale,
  • absența activităților și a programelor de recuperare pentru copii,
  • instituționalizarea forțată.

Majoritatea familiilor nu au beneficiat de consiliere înainte de preluarea copiilor, nu au primit servicii adecvate în comunitate, iar după instituționalizare, li s-a restricționat dreptul de a-și vizita copiii, se arată în raportul publicat de către crj.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News