Timp de două săptămâni, tinerii danezi sărbătoresc în stradă absolvirea şcolii.
Osărbătoare a tinerilor danezi ţine trează Copenhaga. Dacă vreţi să nu rataţi o distracţie pe cinste şi să-i cunoaşteţi pe danezi, rezervaţi-vă câteva zile în cel mai „tânăr“ oraş din Europa de nord, undeva în următoarele zece zile. În această perioadă a anului se întunecă la „miezul nopţii“ şi se luminează trei ore mai târziu.
Palatele regale - frumoase fără a fi opulente, într-un stil asemănător celui brâncovenesc -, faimoasa statuie a Micii Sirene de pe unul dintre zecile de canale ale oraşului sau neobişnuita clădire „cu ochii albaştri“ şi sutele, ba nu, miile de ambarcaţiuni de forme şi categorii diverse ale luxului nu sunt singurele obiective ce vă vor încânta.
Ca în majoritatea ţărilor din Europa, sfârşitul lunii iunie este echivalent cu absolvirea şcolii, iar pentru tinerii danezi petrecerea de absolvire durează 14 zile şi nopţi şi se desfăşoară în stradă. Dacă vă veţi prinde în sărbătoarea lor, cu siguranţă vacanţa în Copenhaga va fi de neuitat. Cântece şi dansuri în stradă, teatru experimental sau clasic organizat în parcuri şi pieţe publice, necunoscuţi deveniţi artişti de renume, totul vibrează în însorita Copenhaga zilele astea. Ce-i drept, distracţia este mai „piperată“ decât în alte capitale: o bere într-un bar costă echivalentul a 8 euro, în timp ce „mărunţişul“ mediu pentru artişti este de 20 de coroane daneze, adică aproape 3 euro. „Marinari“ cu carte
Tinerii absolvenţi de liceu sau de facultate se disting de la depărtare: poartă chipiuţe marină reşti albe, iar blazonul din faţă este diferit, în funcţie de şcoală şi oraş, pentru că în Copenhaga nu sărbătoresc doar tinerii ce trăiesc în oraş, ci şi cei ce locuiesc în împrejurimi. „Chipiuţa este echivalentă pentru noi cu eliberarea de stresul examenelor şi simbolizează maturizarea“, îmi povesteşte un tânăr danez, care foloseşte de câteva ori cuvântul „respect“ în legătură cu şcoala.
Din maşinile de armată împodobite cu flori şi baloane cu care se plimbă prin oraş îi salută pe turişti şi cântă melodii tradiţionale daneze. Totul emană relaxare în Copenhaga. La doar 15 grade Celsius, danezii umblă în sandale şi pantaloni scurţi şi „se toropesc“ la soare de-a lungul canalelor. Dimineaţa, cafenelele sunt pline, iar seara nu poţi să arunci un ac în pub-urile irlandeze, preferatele tinerilor. Cele mai luxoase restaurante sunt în cele două mari pieţe, Gammeltorv şi Nytorv - piaţa veche şi respectiv piaţa nouă. Grădina Tivoli este un amestec ciudat între kitsch, pentru că adăposteşte copia catedralei Sfânta Sofia din Istanbul, şi lux, dat de restaurantele cu specific franţuzesc sau asiatic. Pe biciclete, cu stil!
Din 1995, primăria din Copenhaga încurajează folosirea bicicletei, prin programul „free public city-bikes“, care a creat 120 de puncte de închiriere. Spre deosebire de alte metropole europene, precum Paris sau Barcelona, chiar şi turiştii pot folosi bicicletele publice, şi nu doar localnicii. Din astfel de parcări plasate în gară, în port sau în parcuri, introduceţi o monedă de 20 de coroane daneze (cam 3 euro) în slotul special şi deblocaţi o bicicletă frumos colorată, ce vă va purta prin centrul oraşului.
La întoarcere, nu neapărat la acelaşi punct de unde aţi luat-o, vă primiţi banii înapoi. Copenhaga este cel mai inspirat oraş al Nordului din punct de vedere al tendinţelor în modă. Aici par a se naşte la fel de multe trenduri ca în Paris, Milano sau New York. Oamenii sunt întotdeauna bine îmbrăcaţi, cu stil şi originalitate, chiar şi atunci când merg pe bicicletă.
NU RATA!
> Piaţa Primăriei, unde au loc tot felul de evenimente culturale şi artistice. Zilele acestea se desfăşoară aici Festivalul de Jazz, unul dintre cele mai bune din Europa.
> Principala zonă comercială - Stroget, perfectă pentru dependenţii de shopping. Cinci străzi pline de magazine de toate felurile, restaurante, pieţe, spectacole de stradă, veşnic aglomerate. Toate mărcile celebre din Europa de Vest sunt prezente cu magazine şi aici. > Clădirea futuristă Black Diamond, care găzduieşte un corp al Bibliotecii Regale.
> Tivoli, o combinaţie între o grădină botanică şi un parc de distracţii, apare ca un misterios labirint, în care surprizele pot să răsară de oriunde. Am crezut că am nimerit la un concert The Killers într-o seară, într-atât de bun era coverul unor artişti locali.
> Turnul din interiorul parcului Tivoli. Din vârful acestuia poţi vedea toate acoperişurile din Copenhaga, măcar pentru câteva secunde.
> Mica Sirenă. Chiar dacă statuia nu este o operă artistică deosebită, celebritatea ei a depăşit cu mult graniţele ţării.