Copac dispărut, descris în Biblie, crescut de cercetători dintr-o sămânță veche de o mie de ani

Copac dispărut, descris în Biblie, crescut de cercetători dintr-o sămânță veche de o mie de ani Copacul „Sheba” / sursa foto: Sallon, S. et al. Communications Biology (2024)

Oamenii de știință cresc un „copac pierdut”, descris în Biblie, dintr-o sămânță antică misterioasă găsită în deșertul Iudeei.

Care e povestea acestui copac

În ultimii 14 ani, oamenii de știință au cultivat un copac numit „Sheba” dintr-o sămânță veche de 1.000 de ani care a fost găsită într-o peșteră din apropierea Ierusalimului, iar acum cercetătorii cred că ar putea fi o specie pierdută care a fost menționată în Biblie.

În anii 1980, arheologii care excavau o peșteră în deșertul Iudeii au descoperit o sămânță misterioasă care datează dintre anii 993 și 1202 e.n. Apoi, în 2010, dr. Sarah Sallon, cercetător la Organizația Medicală Hadassah din Ierusalim, a recuperat sămânța din depozit și a germinat-o cu succes, poreclit-o planta „Sheba”.

În ultimii 14 ani, Sheba a crescut într-un copac înalt de 10 picioare, iar planta este acum suficient de mare pentru ca oamenii de știință să o studieze în mod corespunzător.

Ne puteți urmări și pe Google News

Secvențierea ADN-ului și analizele chimice au dezvăluit că arborele face parte din genul Commiphora, din familia tămâie și smirnă. În plus, cercetătorii cred că Sheba ar putea fi un „copac pierdut” menționat de mai multe ori în Biblie.

Cercetătorii au găsit o sămânță străveche, într-o peșteră din deșertul din Iudeea

În anii 1980, arheologii care excavau o peșteră în deșertul Iudeii, de lângă Ierusalim, au descoperit o sămânță misterioasă care măsura mai puțin de un centimetru în lungime. Datarea cu radiocarbon a semințelor a determinat că are originea între anii 993 și 1202 e.n.

Două decenii mai târziu, dr. Sarah Sallon, directorul Centrului de Cercetare în Medicină Naturală Louis Borick de la Organizația Medicală Hadassah din Ierusalim, a recuperat sămânța din arhivele Institutului de Arheologie al Universității Ebraice din Ierusalim și a decis să o germineze.

Dr. Sallon avea experiență în germinarea semințelor străvechi. Anterior, ea cultivase un copac de curmale folosind semințe vechi de 1.900 de ani, care au produs curmale din Iudeea în regiune pentru prima dată după multe secole.

Așadar, dr. Sallon a plantat „Sheba” în 2010. Cinci săptămâni mai târziu, sămânța a încolțit. Acum, după 14 ani, Sheba are 10 picioare (3 metri) înălțime – iar cercetătorii l-au identificat ca pe „copacul pierdut” din vremurile biblice.

Sămânța din care a crescur „Sheba” / sursa foto: Sallon, S. et al. Communications Biology (2024)

„Copacul pierdut” descris în Biblie

Acum că „Sheba” este suficient de mare pentru a fi studiat în întregime, oamenii de știință au efectuat diverse analize chimice pentru a identifica cu precizie copacul.

După cum este descris într-un studiu publicat recent în Communications Biology, dr. Sallon și alți cercetători au efectuat secvențierea ADN-ului, analize filogenetice și cercetări fitochimice pe Sheba.

Echipa a descoperit că planta face parte din genul Commiphora, care include aproximativ 200 de specii care se găsesc în toată Africa și Orientul Mijlociu. Ei au crezut mai întâi că arborele ar putea fi un balsam din Iudeea, dar profilul său chimic sugerează că este ceva complet diferit.

Noul copac, așteptat să înflorească

Acum, cercetătorii cred că Sheba ar putea fi o „specie dispărută (sau cel puțin extirpată) de Commiphora, cândva originară din regiune, sugerată de textele biblice timpurii.

Scoarța copacului dă rășină despre care Sallon și echipa ei cred că este „tsori”, o rășină valoroasă descrisă în Biblie care a fost folosită pentru orice, de la parfum și tămâie până la medicamente pentru cataractă și antidot la otrăvuri în vremuri străvechi.

Experții spun că „tsori” a fost probabil făcut dintr-o plantă din regiunea Galaad, care este exact locul unde a fost descoperită sămânța „Sheba”.

Deocamdată, cercetătorii intenționează să efectueze teste suplimentare asupra copacului, pe măsură ce acesta continuă să crească și, sperăm, să înflorească.

„Este ca un cufăr de comori al florei pierdute”, a spus Sallon pentru The Times of Israel. „A fost extrem de interesant. Aduce ceva înapoi la viață de acum 1.000 de ani”.

Revista presei