Miniștrii de externe ai Chinei și Rusiei au pus lumea la cale la telefon

Miniștrii de externe ai Chinei și Rusiei au pus lumea la cale la telefon Serghei Lavrov. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Miniștrii de externe ai Chinei și Rusiei au salutat „cooperarea practică” dintre cele două puteri globale în cadrul unei convorbiri telefonice de luni, a anunțat Beijingul.

Șeful diplomației chineze, Wang Yi, i-a spus omologului său Serghei Lavrov că Beijingul și Moscova „ar trebui să continue să mențină o strânsă coordonare strategică, să promoveze multipolarizarea lumii și democratizarea relațiilor internaționale”, potrivit unui comunicat al Ministerului chinez de Externe.

Ministrul de externe recent reales a lăudat progresele recente în „cooperarea practică” dintre cele două țări în timpul unei discuții care a abordat și luptele în curs de desfășurare din Ucraina, a precizat Beijingul.

Vorbind despre criza din Ucraina după invazia Moscovei de anul trecut, Wang a declarat că Republica Populară Chineză va continua să „mențină o poziție independentă și corectă”, încurajând părțile implicate să înceapă discuții de pace.

Ne puteți urmări și pe Google News

În ceea ce privește Beijingul și Moscova, el a adăugat:

Cea mai importantă sarcină actuală pentru ambele părți este de a continua să pună în aplicare consensul important la care au ajuns cei doi șefi de stat și de a impulsiona dezvoltarea continuă la nivel înalt a parteneriatului strategic cuprinzător China-Rusia în noua eră.

 

Wang, un diplomat experimentat și politician de rang înalt în Partidul Comunist Chinez de guvernământ, a fost numit din nou ministru de externe la sfârșitul lunii iulie, după dispariția prelungită și inexplicabilă a predecesorului său Qin Gang.

Beijingul și Moscova au menținut o relație bilaterală din ce în ce mai strânsă în ultimii ani, în timp ce legăturile ambelor țări cu Occidentul s-au prăbușit.

Ministerul rus de Externe a afirmat luni, în propria declarație, că miniștrii au respins „politica de confruntare a blocului occidental față de Rusia și China”.

Contactul... a confirmat încă o dată unitatea sau armonia generală a abordărilor Moscovei și Beijingului în ceea ce privește afacerile mondiale”, se arată în declarație.

China a încercat să se poziționeze ca parte neutră în conflict, menținând în același timp legături strânse cu aliatul strategic Rusia.

De când tancurile rusești au trecut granița în Ucraina, Beijingul i-a oferit lui Putin sprijin diplomatic și financiar, dar s-a abținut de la o implicare militară evidentă sau de la trimiterea de arme letale. (Sursa: Insider Paper).