Război în Ucraina, ziua 531. Zelenski ameninţă cu atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră

Război în Ucraina, ziua 531. Zelenski ameninţă cu atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră Sursa foto: Twitter/ Ministerul Apărării din Ucraina

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă zi. Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra unei clădiri rezidențiale dintr-un oraș din estul ucrainean omorând cel puțin cinci persoane. Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a solicitat, într-o discuție cu Antony Blinken, rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS. Pe de altă parte, oraşul sud-african Johannesburg va găzdui un summit BRICS - Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud - menit să aprofundeze legăturile cu Africa.

Update

Ucraina ar putea intensifica atacarea navelor ruse de pe Marea Neagră, pentru a evita operaţiuni navale ruse şi a opri dominaţia Rusiei, afirmă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Ucraina a comis, în ultimele zile, mai multe atacuri cu drone navale pline cu explozibili asupra unei nave militare ruse care era ancorată într-o bază navală din Rusia şi asupra unui petrolier rus. Nu s-au înregistrat daune semnificative.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă Rusia va continua să domine Marea Neagră, în afara teritoriului său, prin instituirea de blocade şi prin lansarea de noi atacuri împotriva noastră, prin atacarea cu rachete a porturilor noastre, Ucraina va proceda la fel. Este doar apărarea oportunităţilor noastre, a oricărui coridor maritim. Noi nu avem atât de multe nave. Dar ei trebuie să înţeleagă faptul că, până la sfârşitul acestui război, vor rămâne cu zero nave", susţine Zelenski într-un mesaj postat pe site-ul Preşedinţiei Ucrainei, vizualizat de agenţia Reuters.

Anterior, consilierul prezidenţial ucrainean pentru Afaceri Economice, Oleg Ustenko, a ameninţat cu atacarea oricărei nave de pe Marea Neagră care circulă spre sau dinspre Rusia, pentru a afecta resursele Rusiei. "Orice navă pe care ruşii o utilizează pe Marea Neagră este ţintă valabilă. Această poveste a început prin faptul că Rusia blochează coridorul ucrainean de cereale, ameninţând că ne atacă navele, că ne distrug porturile. Infrastructura noastră maritimă este vizată constant de atacuri", a afirmat joi dimineaţă Oleg Ustenko, citat de site-ul Politico.eu.

Rusia a suspendat acordul privind cerealele

Rusia a suspendat, la jumătatea lunii iulie, aplicarea Acordului cu Ucraina, garantat de Turcia şi de Naţiunile Unite, privind exporturile de cereale pe Marea Neagră. Moscova ceruse facilitarea exporturilor de cereale şi fertilizatori din Rusia, precum şi reintegrarea Băncii Agricole ruse (Roselhozbank) în sistemul internaţional, dar nu s-a ajuns la niciun acord. Imediat după suspendarea Acordului privind exporturile de cereale, Rusia a stabilit unilateral zone de interdicţie maritimă în Marea Neagră şi a avertizat că va ataca nave care circulă spre sau dinspre Ucraina. Armata rusă a atacat mai multe porturi din Ucraina în ultimele săptămâni.

La rândul său, Ucraina a ameninţat de mai multe ori cu atacarea navelor comerciale care circulă spre sau dinspre Rusia. Serviciile ucrainene au atacat o navă din portul rus Novorosiisk. În plus, Ucraina efectuează constant atacuri cu drone pe teritoriul Rusiei, inclusiv asupra Moscovei.

Armata Kievului întâmpină dificultăți în satul Robotine

Trupele ucrainene își crează condiții pentru a avansa spre sud și pentru a prelua iniţiativa pe câmpul de luptă. Anunțul a fost făcut de şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujni. Pe de altă parte, Moscova susține că a zădărnicit eforturile ucrainenilor de a avansa, după cum relatează CNN.

Zalujni a discutat cu omologul său american, generalul Mike Milley, căruia i-a spus că apărarea ucraineană este stabile. Generalul de la Kiev a precizat că trupele sale au respins încercările ruseşti de a contraataca şi de a distrage atenţia armatei ucrainene din alte zone ale frontului. El a afirmat că armata ucraineană creează pas cu pas condiţiile pentru a avansa în sud. Aici au fost întâmpinate dificultăţi în a câştiga teren, în condiţiile în care continuă lupte grele.

Zalujni a declarat că i-a mai spus şefului Statului Major Interarme, generalul Mark Milley, că apărarea Ucrainei este fermă.

„Iniţiativa este de partea noastră. Soldaţii noştri fac tot ce pot. (Rusia) desfăşoară acţiuni active de asalt în mai multe direcţii, dar nu reuşeşte”, l-a asigurat pe Milley.

Cei doi au mai discutat despre nevoile actuale ale Ucrainei „în materie de armament şi muniţii”. Atât oficialii ucraineni, cât şi cei ruşi au vorbit despre confruntări intense de-a lungul liniilor de front din sudul Ucrainei, cu puţine teritorii câştigate sau pierdute de ambele părţi.

Ucraina are dificultăți în satul Robotine

Până în prezent, eforturile ucrainenilor de a cuceri satul Robotine nu au dat roade, deși se duc lupte în zonă. RIA Novosti a declarat pe canalul său de Telegram că „de fiecare dată, militarii ruşi îi opresc în apropierea (satului). În acelaşi timp, forţele armate ale Ucrainei bombardează în mod constant satul, unde încă mai sunt civili”. Alte surse ruseşti au publicat imagini şi înregistrări video cu resturi de blindate ucrainene, care ar fi în zona Robotine, notează CNN.

În ultimele zile, Ministerul rus al Apărării şi surse ruseşti neoficiale au afirmat că atacurile ucrainene în zona Robotine au fost respinse. Un blogger militar rus susține că tranşeele din zonă care fuseseră ocupate de trupele ucrainene au fost ulterior recucerite.

Guvernatorul instalat de Rusia pentru partea ocupată din regiunea Zaporojie, Evgheni Baliţki, a afirmat că forţele ruseşti au respins, de asemenea, grupurile de infanterie ucrainene care au încercat să avanseze în apropiere de Mala Tokmacika şi Novopokrovka, la câţiva kilometri sud-est de oraşul Orihiv.

CNN precizează că nu este în măsură să confirme afirmaţiile ruseşti, iar raritatea înregistrărilor video geolocalizate face dificilă o evaluare independentă a câmpului de luptă.

atac cu rachete la Pokrovsk

Cinci oameni au murit într-un atac cu rachete rusești în orașul Pokrovsk. Sursa foto: Twitter/Ministerul Apărării din Ucraina

Atac cu rachete asupra unui oraș ucrainean

Cel puţin cinci persoane au fost ucise şi alte 18 rănite luni într-un atac cu rachete ruse asupra unui oraș din estul Ucrainei. Două rachete lansate de Rusia au lovit o clădire rezidențială din orașul Pokrovsk din estul Ucrainei, a anunţat Kievul, după cum transmite AFP. Potrivit sursei citate, prima rachetă a ucis patru persoane, în vreme ce al doilea proiectil a omorât un responsabil al serviciilor de salvare, a precizat pe Telegram ministrul ucrainean de interne Igor Klymenko.

„Cinci morți și 18 răniți este rezultatul a două lovituri asupra unei clădiri rezidențiale din Pokrovsk”, a declarat ministrul Igor Klimenko.

Despre acest atac a transmis un mesaj și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un mesaj postat pe platforma de socializare Twitter. Două atacuri rusești cu rachete au lovit o clădire rezidențială din Pokrovsk, oraș din regiunea Donețk din estul Ucrainei, a anunțat luni, Zelenski.

„Orașul Pokrovsk, regiunea Donețk. Donbas, în care Rusia încearcă să lase doar pietre sparte și pârjolite. Două lovituri cu rachete. O clădire de locuit obișnuită a fost lovită. Din păcate, există victime. Salvatorii și toate serviciile necesare sunt la fața locului. Salvarea oamenilor continuă. Trebuie să oprim teroarea rusă. Toți cei care luptă pentru libertatea Ucrainei salvează vieți. Toți cei care ajută Ucraina vor învinge teroriștii împreună cu noi. Rusia va fi trasă la răspundere pentru tot ce a făcut în acest război teribil”, a scris Volodimir Zelenski într-o postare însoțită de un videoclip din oraș.

Reuniunea BRICS în Africa de Sud

Oraşul sud-african Johannesburg va găzdui, între 22 și 24 august, un summit al blocului BRICS, format din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud. Reuniunea este menită să aprofundeze legăturile cu Africa, a anunţat ministrul sud-african pentru relaţii internaţionale, Naledi Pandor, transmite AFP. Discuţiile vizează revenirea investiţiilor pe continent, a adăugat Naledi Pandor într-o conferinţă de presă.

Întrebată în legătură cu posibilitatea ca la summit să participe şi preşedintele francez Emmanuel Macron, care şi-a manifestat interesul, ea a respins această posibilitate. Potrivit spuselor sale, „este destul de amuzant”, dar „nu a fost lansată nicio invitaţie în acest sens”.

La reuniunea BRICS și-au confirmat prezenţa preşedintele chinez Xi Jinping, brazilianul Luiz Inacio Lula da Silva şi premierul indian Narendra Modi. Rusia va fi reprezentată de ministrul de externe Serghei Lavrov, iar Vladimir Putin va participa prin videoconferinţă.

Africa de Sud este una dintre locomotivele economice ale Africii și s-a alăturat în 2011 BRICS, care reprezintă deocamdată peste 40% din populaţia planetei. Blocul se dorește o contrapondere la dominaţia economică occidentală.

Rusia acuzată că folosește arme chimice

Forțele ruse folosesc arme chimice în Ucraina, încălcând convențiile internaționale, susține un comandant ucrainean, Oleksandr Tarnavski. Acesta este comandantul sectorului militar Tavria și a făcut declarațiile după un incident care ar fi avut loc în apropiere de Novodanilivka. El a declarat, pentru Kyiv Independent, că forțele rusești au folosit cloropicrin, dar a precizat că nu au fost raportate victime.

Vaporii de cloropicrină provoacă o iritație intensă a pielii și a ochilor, iar inhalarea poate afecta organele interne. Gazul toxic a fost utilizat în timpul Marelui Război, iar această substanță este interzisă în mod universal în scopuri militare.

„Rușii încearcă să ne oprească progresul, dar eforturile lor se vor dovedi zadarnice”, a declarat Tarnavski.

Nu este primul caz raportat în care Rusia recurge la războiul chimic în conflictul său cu Ucraina. Serviciul de Frontieră al Ucrainei a anunțat că armata rusă a desfășurat muniții cu aerosoli iritanți și grenade chimice în apropiere de Avdiivka, regiunea Donețk, la 26 mai.

Ucraina cere SUA rachete ATACMS

Ministrul de Externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, a informat luni că a avut o convorbire telefonică cu omologul său american, secretarul de stat Antony Blinken. Cu acest prilej, oficialul ucrainean a declarat că i-a solicitat lui Antony Blinken rachete cu rază lungă de acțiune ATACMS.

El a făcut referire la conversația cu oficialul american într-o postare pe Twitter.

„În cadrul acestei convorbiri, [Antony Blinken] și cu mine am discutat despre măsuri suplimentare pentru a extinde sprijinul global pentru formula de pace și soluții pentru extinderea exporturilor de cereale. Am mulțumit Statelor Unite pentru toată asistența oferită și am subliniat necesitatea de a spori capacitățile cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei prin furnizarea de (rachete tactice) ATACMS”, a declarat Dmitro Kuleba.