Evenimentul Zilei > Politica > Controverse privind studiile ministrului Sănătății. Este Vlad Voiculescu licențiat? Bâlbele Ministerului Educației
Controverse privind studiile ministrului Sănătății. Este Vlad Voiculescu licențiat? Bâlbele Ministerului Educației

Controverse privind studiile ministrului Sănătății. Este Vlad Voiculescu licențiat? Bâlbele Ministerului Educației

Scandalul pe tema studiilor universitare ale ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, este departe de a se încheia. Deși figurează ca absolvent de master, acesta nu a făcut dovada vreunei diplome studii superioare încheiate prin licenţă.

Controverse privind studiile ministrului Sănătății. Răspunsul Ministerului Educaţiei stârnește zâmbete privind modul alambicat în care se prezintă răspunsul privind recunoașterea „diplomelor” lui Vlad Voiculescu.

Magisterul Voiculescu, master fără licență universitară?!

„Domnul Vlad Vasile Voiculescu a depus la Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED), în decembrie 2015, un dosar pentru recunoașterea diplomei obținute la Vienna University of Economics and Business, Austria, instituție de învățământ superior acreditată.

În ianuarie 2016, diploma a fost echivalată cu diplomă de master (care cuprinde și ciclul de licență pentru care nu i s-a eliberat o diplomă distinctă).

Vlad Voiculescu, declarat absolvent de Master în România pe baza unei diplome obţinute în Austria şi echivalată „tradiţional”
Dl. Voiculescu a urmat, conform celor descrise în Suplimentul la diplomă (documentul descriptiv al programului de studii), un ciclu de studii cu durata de 4 ani, ce are criteriu de admitere diploma de bacalaureat și care se finalizează cu eliberarea unei diplome cu titlul Magister, ce permite titularului acces la doctorat (…)

În conformitate cu dispozițiile legale aplicabile la nivelul Uniunii Europene, titlul de Magister din Austria are un corespondent în diploma românească de studii universitare de licență de 4 ani, anterior introducerii sistemului Bologna.

Atât în Austria, cât și în România (…) aceste studii universitare de licență pre-Bologna sunt echivalente studiilor de Master din sistemul Bologna.

Studiile universitare din Austria care conferă gradul de Magister sunt, tradițional, studii de licență echivalente, în prezent, la nivelul studiilor universitare de master”, se precizează în răspunsul Ministerului Educaţiei.

Controverse privind studiile ministrului Sănătății.„E ceva dubios în echivalarea studiilor”

Jurnalista Adina Anghelescu lămurește cum „ prezentul atestat cuprinde și ciclul de liciență pentru care nu s-a elaborat diploma distinctă”. Adică cum ai lua diploma de absolvire a unei facultăți fără să ai diploma de bacalaureat. Ultima ținând locul și acesteia…

„E ceva este foarte dubios în echivalarea studiilor lui Vlad Voiculescu la Viena. El nu avea diploma de studii de licenţă. I-a fost echivalată diploma de Magister din Austria cu diploma de Master în specialitate. Ce uimeşte este pasajul în care se spune că ‘prezentul atestat cuprinde şi ciclul de licenţă pentru care care nu s-a eliberat diplomă distinctă (…)’.

Ministerul nu avea voie să adauge acest alineat. Nu poţi să presupui tu, Minister, că Vlad Voiculescu are şi studii de licenţă fără să aibă diploma de licenţă depusă.

Mai este un semn de întrebare. De ce Vlad Voiculescu a simţit nevoia să îşi echivaleze studiile în 2016? Eu am un răspuns. Pentru că atunci era în funcţie Guvernul Cioloş (în care V. Voiculescu a deţinut primul mandat de ministru al sănătăţii, n.r.)”, a spus la Antena 3, Adina Anghelescu.