Evenimentul Zilei > Politica > Controversatului Francisc Tobă i-a fost validat mandatul de deputat. Reacții dure: „Este o ofensă!”
Controversatului Francisc Tobă i-a fost validat mandatul de deputat. Reacții dure: „Este o ofensă!”

Controversatului Francisc Tobă i-a fost validat mandatul de deputat. Reacții dure: „Este o ofensă!”

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, miercuri, validarea mandatului deputatului Francisc Tobă, care a depus apoi jurământul. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) afirmă că există „numeroase probe” care arată implicarea lui Francis Tobă în reprimarea sângeroasă a Revoluției de la Sibiu din decembrie 1989. 

Controversatului Francisc Tobă i-a fost validat mandatul de deputat. Tocmai din această cauză, IICCMER, dezaprobă ferm validarea mandatului de deputat al lui Francisc Tobă, transmițând că este un „vot transpartinic”.

IICCMER dezaprobă ferm acest vot transpartinic

Plenul Camerei Deputaţilor a votat validarea mandatului de deputat al lui Tobă, cu 155 de voturi „pentru”, 8 voturi „împotrivă” și o abţinere.

El a depus miercuri jurământul în Camera Deputaților și a devenit oficial parlamentar al României.

„IICCMER dezaprobă ferm acest vot transpartinic. Validarea mandatului de deputat al domnului Francisc Tobă, în ciuda numeroaselor probe care atestă implicarea sa în reprimarea Revoluției de la Sibiu, este o ofensă la adresa memoriei miilor de victime din decembrie 1989.

IICCMER își reiterează implicarea în investigarea crimelor și abuzurilor comise în perioada 1945-1989. Or, gestul validării ca parlamentar a unei persoane trimise în judecată în dosarul Revoluției este o piedică în derularea corectă a «procesului comunismului»”, se arată în comunicatul de presă al IICCMER.

Mandatul lui Tobă nu a fost validat deoarece lipseau din dosar o serie de documente în original. Decizia de validare a mandatului său a fost amânată.

Francisc Tobă a fost dat afară din AUR

Locotenent-colonel în rezervă, el a fost ales pe lista Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) în Brașov la alegerile din 27 septembrie, însă de atunci partidul a solicitat ca mandatul acestuia să fie invalidat din cauza acestor acuzații, informează Digi24.

Pe data de 1 februarie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat o solicitare a grupului parlamentar AUR referitoare la invalidarea mandatului lui Francisc Tobă. S-a spus că acesta nu mai are calitatea de membru al AUR, fiind exclus din partid.

Solicitarea a fost trimisă Comisiei de validare privind mandatele de parlamentar.

La alegerile parlamentare din 6 decembrie, Francis Tobă a fost ales deputat de Brașov din partea AUR.

Controversatului Francisc Tobă i-a fost validat mandatul de deputat. Mandatul lui Francisc Tobă a fost validat totuși după o modificare a regulamentului celor două camere. S-a stabilit să nu mai fie verificate în Comisia de validare a Parlamentului documentele deja validate de birourile electorale.