Evenimentul Zilei > International > Controversatul McGuinness, teroristul IRA devenit „om al păcii”, a murit
Controversatul McGuinness, teroristul IRA devenit „om al păcii”, a murit

Controversatul McGuinness, teroristul IRA devenit „om al păcii”, a murit

Fostul vicepremier nord-irlandez Martin McGuinness, liderul aripii politice a Armatei Revoluționare Irlandeze, Sinn Fein, a murit, ieri, la vârsta de 66 de ani.

Politicianul suferea de o boală rară de inimă și a murit în spital, unde era internat de câteva săptămâni. Ex-lider al IRA, transformat în negociator de pace, a lucrat în guvernul instalat în 1998, după Acordul de la Belfast sau Acordul din Vinerea Mare (între guvernele britanic și irlandez) – moment de referinţă în procesul de pace din Irlanda de Nord.

Laude și critici

McGuinness a devenit vicepremier în 2007, alături de liderii Partidului Unionist Ian Paisley, Peter Robinson și Arlene Foster. El a demisionat din funcție în luna ianuarie 2017, după o criză politică ce a condus la alegeri anticipate.

Președintele Sinn Fein, Gerry Adams, l-a lăudat pe colegul său: „Toată viața, Martin a demonstrat hotărâre, demnitate și umilință. Era un republican pasionat, care a muncit fără odihnă pentru pace și reconciliere și pentru reunificarea țării sale.”.

Fostul premier britanic Tony Blair şi-a amintit că a crescut auzind despre Martin McGuinness, dar a ajuns să-l cunoască atunci când acesta a renunţat la arme „în favoarea păcii”.

„Vor fi unii care nu pot uita moștenirea amară a războiului, iar pentru cei care au pierdut oameni dragi, acest lucru este absolut de înţeles. Dar aceia care am facilitat acordul de pace din Irlanda de Nord, ştim că nu am fi reuşit niciodată să facem acest lucru fără Martin, curajul său și insistența calmă că trecutul nu trebuie să definească viitorul”, a afirmat Blair.

Moștenire grea

În schimb, fostul ministru conservator britanic Norman Tebbit, a cărui soţie a rămas paralizată în 1984, în urma exploziei unei bombe plasate de IRA, a declarat că Martin McGuinness a fost un „criminal”. „A fost un laş care a ştiut că IRA era înfrântă, că în conducerea armată a IRA se infiltraseră serviciile de informaţii britanice şi că ei (IRA) erau învinşi. El, laş ca întotdeauna, a optat pentru a ieşi şi a poza într-un om al păcii. A devenit om al păcii pentru că știa că era aproape de a fi arestat și acuzat de crime comise chiar de el”, a spus Tebbit.