Controale la bănci. Sunt vizate dobânzile la credite și comisioanele

Controale la bănci. Sunt vizate dobânzile la credite și comisioaneleSursa:Pixabay.com

ANPC demarează o serie de controale drastice la bănci. Sunt vizate dobânzile la credite și comisioanel, dar și publicitatea înșelătoare.

Acțiunea de anvergură anunțată de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în sistemul bancar se va derula în mai multe etape. Astfel, într-o primă etapă vor fi verificate contractele încheiate în perioada 2014 – 2020.

Practici înșelătoare la acordarea de credite

Comisarii instituției vizează, în principal, să determine modul cum s-a făcut publicitate la credite şi dacă le-au fost prezentate clienţilor toate riscurile aferente încheierii acestor contracte.

”Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a început, la nivelul întregii ţări, o amplă campanie de control detaliat a operatorilor economici din sistemul bancar, privind contractele de credit, împărţită în mai multe secţiuni. Mai întâi, vor fi verificate contractele de împrumut emise în perioada 2004-2010, până la intrarea în vigoare a Ordonaţei de Urgenţă 50/2010, urmând ca, în etapele ulterioare, să fie verificate celelalte contracte de credit, până în prezent”,  a anunţat, luni, ANPC, într-un comunicat remis presei.

Raiffeisen Bank a restituit clienților 25 de milioane de euro

Sursa citată a precizat că în cadrul operațiunii de control au fost analizate deciziile instanţelor, inclusiv cea referitoare la practicile comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank, instituție care a rambursat deja o sumă mare clienților săi. Aceste practici sunt menite să afecteze interesele financiare ale consumatorilor, mai subliniază ANPC.

Sursa foto. Wikipedia

”Punerea în aplicare a Ordinul Preşedintelui ANPC de remediere a efectului acestor practici, prin care au fost restituiţi celor aproximativ 10.800 de consumatori afectaţi, peste 25 milioane de euro de către bancă, şi se ia în calcul posibilitatea identificării de abateri similare şi la alte instituţii financiar-bancare. În cazul aceasteia din urmă, acţiunea s-a referit la restituirea sumelor recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, persoanelor care au contractat credite în RON, EUR şi CHF (franc elveţian), în perioada 2006-2009”, a mai transmis instituţia.

Potrivit ANPC, constatările referitoare la aceste credite au vizat practici înșelătoare cu dobânda creditului. Astfel, dobânda iniţială a fost menţinută fixă timp de 1 an, iar începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, pe motiv că în contract era stipulat faptul că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcţie de evoluţia pieţei financiare”. De asemenea, ancheta instituției vizează creditele active la data emiterii ordinului, precum și creditele în raport cu care nu există cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanţa s-a pronunţat deja cu privire la dobândă.

ANPC a sancționat 19 bănci, dar începe să piardă procesele

În această primăvară, ANPC a sancționat 19 bănci pentru instituirea unor dobânzi mai mari decât sumele împrumutate de clienți. Totuși, instituția a început să piardă procesele intentate de unele bănci sancționate. Astfel, pe 16 iunie, Curtea de Apel Cluj a anulat ordinul ANPC care solicita Băncii Transilvania recalcularea ratelor la creditele acordate pentru perioade de peste 10 ani.

De asemenea, Curtea de Apel București a judecat, pe 16 iunie, cereri similare, depuse de BRD, Raiffeisen, Credit Europe și First Bank. La începutul lui iulie, Raiffeisen a câștigat în instanță, aceeași decizie fiind luată și în cazul BRD și Alpha Bank.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News