Drepturile persoanelor angajate pe durată determinată. Cum își pot anula concedierea

Drepturile persoanelor angajate pe durată determinată. Cum își pot anula concediereaAngajați. Sursa foto: Dreamstime.com

Persoanele angajate pe o perioadă determinată nu pot fi discriminate față de salariații permanenți. Printre drepturile pe care acestea le au se numără cel la preaviz. De asemenea, aceștia angajatorii au obligația să le comunice și motivul concedierii.

Angajații care au contract de muncă pe durată determinată au o serie de drepturi. Astfel, aceștia nu pot fi discriminați față de salariații permanenți. Conform Codului Muncii, în cazul unei concedieri, legea nu distinge între cele două tipuri de contracte. Astfel angajatorul trebuie să prezinte motivele concedierii.

Contract de muncă pe durată determinată. Drepturi pentru acești salariați

În cazul unei concedieri, angajatorul trebuie să acorde dreptul la preaviz în ambele cazuri. Persoanele care au contract de muncă pe durată determinată pot beneficia de preaviz, însă au dreptul să afle și motivele concedierii.

angajat, contract de muncă

Angajați. Sursă foto: Pixabay

„Referitor la condiţiile de angajare şi de muncă, salariaţii cu contract individual de muncă pe durată determinată nu vor fi trataţi mai puţin favorabil decât salariaţii permanenţi comparabili, numai pe motivul duratei contractului individual de muncă, cu excepţia cazurilor în care tratamentul diferit este justificat de motive obiective”, arată Codul Muncii.

Situațiile în care se pot încheia astfel de contracte

În România, contractul de muncă pe perioadă determinată se poate încheia în anumite condiții. Conform Codului Muncii, acestea încetează de drept la momentul expirării termenului înscris, respectiv cel specificat  în documentul semnat de ambele părți.

Legea din România stabilește că indiferent de tipul de contract de muncă, acesta trebuie să cuprindă atât durata preavizului, precum și motivele ce determină concedierea.

contract de muncă

Concediere. Sursa foto: Arhiva EVZ

 

Contract de muncă pe perioadă determinată. Concedierea poate fi anulată

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca în cazul în care angajatorul nu acordă preavizul, concedierea se anulează. Mai mult,  salariatul care se simte neîndreptățit se poate adresa instanței de judecată.

Mai mult, ICCJ a stabilit că nu se poate compensa perioada de preaviz cu altă variantă care ar putea fi propusă de angajator. Mai mult, durata acestuia trebuie expres menționată în decizia de concediere. În acest mod, angajatorul poate dovedi în instanță că a acordat perioada în mod efectiv.