Contoarele de apă inteligente. Consumul, monitorizat de pe telefonul mobil
- Maria Dima
- 6 iulie 2024, 14:59
Republica Moldova. Contoarele de apă inteligente vor reduce riscul de avarii și vor permite monitorizarea consumului de apă direct de pe telefonul mobil. Aceste contoare vor fi implementate în peste 500 de gospodării din municipiul Edineț. Echipamentele performante vor fi instalate gratuit, în cadrul unui proiect european. Tot cu sprijinul Uniunii Europene, zonele rezidenţiale din Edineţ au fost dotate cu servicii de securitate digitalizate, cu utilizarea tehnologiilor eco-friendly.
„De aici începe o zonă a municipiului Edineț, care va fi monitorizată la capitolul consumul apei și parte de contorizare. Noi, în cadrul proiectului, am avut ca scop să îmbunătățim calitatea apei în municipiu și să reducem pierderile în rețea la distribuția apei”, a declarat Angela Cașcaval, manager de proiect. La rândul său, inginerul Rusland Gheorgiță, a detaliat: „La toate contoarele avem acces direct. Suntem informați despre toate consumurile care sunt în zonă și putem foarte ușor să determinăm unde este problema de pierderi de apă”.
Contoarele de apă inteligente: Totul este pe telefon
Primarul municipiului Edineț, Constantin Cojocari, a spus că sistemul inteligent este destinat pentru a preîntâmpina scurgeri și rupturi. Dar și pentru a citi la distanță toate aceste lucruri: „Ați văzut că totul este de pe telefon.”
Proiectul „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor" va fi implementat până în februarie 2025. Tot cu bani de la Uniunea Europeană au fost modernizate şi curţile rezidenţiale din Edineţ.
Uniunea Europeană sprijină de dezvoltare urbană în Republica Moldova
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a fost prezent și el la evenimentul de inaugurare. Acesta a spus că sprijină proiectele de dezvoltare urbană integrată, prin parteneriate construite între autoritățile locale ale statelor membre ale UE și țărilor partenere.
Liviu Stanciu, consilier al municipiului Alba Iulia, a subliniat că banii europeni sunt investiși cu cap. „Se văd investiți bine, acolo unde se investesc, infrastructura se schimbă. Lucrurile se schimbă, fațada orașului se schimbă, pentru că numai așa, cu fonduri nerambursabile, putem să facem ceva, atât în România, cât și în Republica Moldova”, a spus Liviu Stanciu.
Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, care a contribuit cu 360.000 de euro, și implementat de Primăria Edineț, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia din România, potrivit tvrmoldova.md.