Republica Moldova și Ucraina, la un pas de UE. Maia Sandu și Volodimir Zelenski salută o etapă istorică

Republica Moldova și Ucraina, la un pas de UE. Maia Sandu și Volodimir Zelenski salută o etapă istorică Sursa foto: captura video

Republica Moldova şi Ucraina au început, marţi, la Luxemburg, negocierile de aderare la Uniunea Europeană în cadrul unor Conferinţe interguvernamentale, o etapă considerată istorică.

Înainte de începutul primei şedinţe a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova-UE, la care au început oficial negocierile de aderare, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană: „Astăzi, Republica Moldova și Ucraina încep negocierile oficiale pentru a deveni membri ai Uniunii Europene. Familia europeană reprezintă viitorul nostru”.

Maia Sandu a exprimat recunoștința sa liderilor europeni pentru sprijinul lor pentru Republica Moldova pe calea către integrarea europeană. „Suntem profund recunoscători pentru sprijinul neclintit. Suntem mai puternici împreună", a declarat Maia Sandu, amintind contribuţiile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a preşedintelui Consiliului European, Charels Michel şi a preşedintelui Parlamentului European, Roberta Metsola.

Republica Moldova, UE

Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Republica Moldova și Ucraina, în Uniunea Europeană

Biroul pentru Integrare Europeană a transmis că misiunea autorităţilor de la Chişinău este să asigure pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la UE la orizontul anului 2030.

Ne puteți urmări și pe Google News

Reamintim că, pe 7 iunie, Comisia Europeană a constat că Republica Moldova şi Ucraina au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile de aderare la UE.

Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat, la rândul său, lansarea oficială a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, calificând această zi drept una "istorică" pentru o ţară care luptă de mai bine de doi ani împotriva invaziei ruse.

"Astăzi este o zi istorică. Nu ne vom lăsa niciodată deturnaţi de la drumul nostru către o Europă unită, către casa noastră comună, a tuturor naţiunilor europene. O casă care trebuie să fie paşnică", a transmis Zelenski.

Ce urmează

După deschiderea acestor Conferinţe Interguvernamentale, negociatorii urmează să treacă mai întâi în revistă legislaţia din Ucraina şi din Republica Moldova, pentru a verifica dacă este compatibilă cu legislaţia UE. Această etapă - ”screening”-ul în jargonul Bruxellesului, durează în principiu unul-doi ani, declară o sursă deiplomatică.

Însă, în cazul Ucrainei sau Republicii Moldova, lucrurile vor merge mai repede, pentru că ”avem deja o idee destul de clară” asupra situaţiei, precizează acest diplomat european sub protecţia anonimatului.

Sunt necesare însă câteva săptămâni, eventual luni, pentru ca să se deschisă efectiv capitole de negocieri.