Republica Moldova și Ucraina, la un pas de UE. Maia Sandu și Volodimir Zelenski salută o etapă istorică

Republica Moldova și Ucraina, la un pas de UE. Maia Sandu și Volodimir Zelenski salută o etapă istoricăSursa foto: captura video

Republica Moldova şi Ucraina au început, marţi, la Luxemburg, negocierile de aderare la Uniunea Europeană în cadrul unor Conferinţe interguvernamentale, o etapă considerată istorică.

Înainte de începutul primei şedinţe a Comisiei interguvernamentale Republica Moldova-UE, la care au început oficial negocierile de aderare, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că viitorul Moldovei este în Uniunea Europeană: „Astăzi, Republica Moldova și Ucraina încep negocierile oficiale pentru a deveni membri ai Uniunii Europene. Familia europeană reprezintă viitorul nostru”.

Maia Sandu a exprimat recunoștința sa liderilor europeni pentru sprijinul lor pentru Republica Moldova pe calea către integrarea europeană. „Suntem profund recunoscători pentru sprijinul neclintit. Suntem mai puternici împreună", a declarat Maia Sandu, amintind contribuţiile preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a preşedintelui Consiliului European, Charels Michel şi a preşedintelui Parlamentului European, Roberta Metsola.

Republica Moldova, UE

Sursa foto: Facebook/Maia Sandu

Republica Moldova și Ucraina, în Uniunea Europeană

Biroul pentru Integrare Europeană a transmis că misiunea autorităţilor de la Chişinău este să asigure pregătirea Republicii Moldova pentru aderarea la UE la orizontul anului 2030.

Reamintim că, pe 7 iunie, Comisia Europeană a constat că Republica Moldova şi Ucraina au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile de aderare la UE.

Preşedintele Volodimir Zelenski a salutat, la rândul său, lansarea oficială a negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, calificând această zi drept una "istorică" pentru o ţară care luptă de mai bine de doi ani împotriva invaziei ruse.

"Astăzi este o zi istorică. Nu ne vom lăsa niciodată deturnaţi de la drumul nostru către o Europă unită, către casa noastră comună, a tuturor naţiunilor europene. O casă care trebuie să fie paşnică", a transmis Zelenski.

Ce urmează

După deschiderea acestor Conferinţe Interguvernamentale, negociatorii urmează să treacă mai întâi în revistă legislaţia din Ucraina şi din Republica Moldova, pentru a verifica dacă este compatibilă cu legislaţia UE. Această etapă - ”screening”-ul în jargonul Bruxellesului, durează în principiu unul-doi ani, declară o sursă deiplomatică.

Însă, în cazul Ucrainei sau Republicii Moldova, lucrurile vor merge mai repede, pentru că ”avem deja o idee destul de clară” asupra situaţiei, precizează acest diplomat european sub protecţia anonimatului.

Sunt necesare însă câteva săptămâni, eventual luni, pentru ca să se deschisă efectiv capitole de negocieri.