Consumul de alcool crește riscul bolilor de inimă. Studiul care aduce dovezi

Consumul de alcool crește riscul bolilor de inimă. Studiul care aduce doveziSursa: Pixabay

Spre deosebire de studiile observaționale, consumul de alcool s-ar putea să nu contracareze riscul de boli de inimă, potrivit unui studiu amplu publicat în JAMA Network Open în această săptămână.

Afecțiunile cu care se confruntă consumatorii de alcool

Studiile observaționale anterioare au sugerat că un consum în cantități mici de alcool poate oferi beneficii pentru sănătatea inimii, dar o echipă de cercetători de la Massachusetts General Hospital (MGH) și Broad Institute of MIT și Harvard a descoperit într-un studiu recent că, în general, consumul de alcool a fost asociat cu riscuri mai mari de boli cardiovasculare.

Cercetătorii de la Boston au sugerat că presupusele beneficii ale consumului de alcool ar putea fi atribuite altor factori de stil de viață sănătos, care sunt în mod obișnuit urmăriți în rândul băutorilor ușori până la cei moderați, arată studiul.

Potrivit studiului, cercetătorii de la Boston au observat constatări consecvente cu studiile anterioare în care băutorii ușori până la moderați aveau cel mai mic risc de boli de inimă, urmați de cei care nu consumau alcool. Ei au descoperit, de asemenea, că persoanele care consumau cantități mari de alcool au cel mai mare risc de boli de inimă.

Cercetătorii au descoperit că băutorii ușori până la moderați au avut tendința de a se angaja în stiluri de viață mai sănătoase, care includ mai puțin fumat și mai multă activitate fizică și un aport crescut de legume în dieta lor, în comparație cu cei care nu au băut. Cercetătorii au sugerat că acești factori de stil de viață ar putea juca un rol mai semnificativ în scăderea riscului de boli de inimă, mai degrabă decât consumul de alcool, potrivit studiului.

Studiul care aduce dovezi

Cercetătorii s-au bazat pe randomizarea mendeliană, o metodă folosită pentru a ajuta la determinarea cauzei și efectului, în timp ce studiile publicate anterioare erau observaționale, ceea ce înseamnă că a fost găsită o corelație, dar nu o cauzalitate, au explicat cercetătorii Fox News. Grupul a descoperit, la efectuarea analizei genetice a participanților, că persoanele cu variante genetice care au prezis un consum mai mare de alcool erau susceptibile de a bea mai mult alcool și de a avea boală coronariană și hipertensiune arterială, arată studiul potrivit Fox News.

Analiza studiului a constatat diferențe substanțiale în ceea ce privește riscul de boli de inimă și hipertensiune arterială atât la bărbați, cât și la femei, pe măsură ce numărul de băuturi consumate a crescut. Autorii au scris în comunicat că au existat „creșteri minime ale riscului atunci când se consumă de la zero la șapte băuturi pe săptămână, crește riscul mult mai mare atunci când se progresează de la șapte la 14 băuturi pe săptămână și, în special, un risc ridicat atunci când se consumă 21 sau mai multe băuturi pe săptămână. "

Dr. Maryann McLaughlin, cardiolog la Spitalul Mount Sinai din NYC, nu a fost implicat în studiu, dar a comentat pentru Fox News: „Acest articol adaugă la literatura în creștere că alcoolul nu este bun pentru inimă. Acum avem mai multe dovezi că alcoolul poate crește riscul de fibrilație sau alte ritmuri neregulate ale inimii. Consumul moderat până la intens de alcool poate duce la modificări fiziologice și anatomice ale inimii."