Boala cruntă care face ravagii în România! Pune oamenii la pământ. Un cunoscut medic trage semnalul de alarmă

Boala cruntă care face ravagii în România! Pune oamenii la pământ. Un cunoscut medic trage semnalul de alarmă Pacienți. Sursa foto: Photographerlondon | Dreamstime.com

Președintele Centrului pentru Inovație în Medicină, Marius Geantă, a avertizat, sâmbătă, 19 februarie, că sistemele de sănătate, inclusiv cel românesc, ar trebui să se pregătească pentru o majorare a numărului de pacienți cu boli cardiovasculare. Poziția specialistului vine în contextul publicării unui studiu care arată că insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral sunt mai frecvente la persoanele care s-au îmbolnăvit de COVID-19.

Spitalele din România ar trebui să se pregătească pentru întâmpinarea unui nou val de pacienți. De această dată însă, bolnavii nu vor fi infectați cu coronavirus, ci vor prezenta boli cardiovasculare ca urmare a îmbolnăvirii de COVID-19, a transmis medicul Marius Geantă.

Spitalele din România se vor confrunta cu un alt val de pacienți

Un studiu publicat în revista Nature Medicine dezvăluie că persoanele care s-au infectat cu coronavirus prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații cardiovasculare în prima lună până la un an de la infectare. Astfel de complicații includ ritmuri cardiace perturbatoare, inflamații ale inimii, cheaguri de sânge, accident vascular cerebral, boală coronariană, atac de cord, insuficiență cardiacă sau chiar deces.

„Riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare timp de cel puţin un an după diagnosticul de infecţie cu SARS-CoV-2 este mai ridicat chiar şi la pacienţii care au trecut prin forme uşoare de COVID-19.

Ne puteți urmări și pe Google News

Riscul este ridicat şi la persoanele cu vârste sub 65 de ani şi care nu prezintă factori de risc adiţionali, precum obezitatea, diabetul sau fumatul”, a transmis preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină, Marius Geantă, într-o postare publicată pe pagina sa de Facebook, făcând referire la studiul publicat în Nature Medicine.

COVID-19 poate conduce la complicații cardiovasculare severe

Autorul principal al analizei, Ziyad Al-Aly, profesor asistent de medicină la Universitatea Washington, a precizat că informațiile descoperite nu sunt deloc bune.

„COVID-19 poate conduce la complicații cardiovasculare grave și la deces. Inima nu se regenerează sau nu se reface ușor după o afecțiune cardiacă. Acestea sunt boli care îi vor afecta pe oameni toată viața”, a spus Ziyad Al-Aly.

Peste 380 de milioane de persoane la nivel mondial au fost infectate cu virusul de la începutul pandemiei.

„În consecință, infecțiile cu COVID-19 au contribuit, până în prezent, la 15 milioane de cazuri noi de boli de inimă în întreaga lume”, a spus Al-Aly, care tratează pacienți în cadrul sistemului de sănătate VA St. Louis Health Care System.

Cercetătorii au creat un set de date controlat care a inclus informații despre sănătatea a 153.760 de persoane care au fost testate pozitiv pentru COVID-19 între 1 martie 2020 și 15 ianuarie 2021 și care au supraviețuit primelor 30 de zile de boală. Foarte puține dintre persoanele din studiu au fost vaccinate înainte de a se îmbolnăvi de COVID-19, deoarece vaccinurile nu erau încă disponibile pe scară largă la momentul respectiv.

Cât de mare este probabilitatea de a dezvolta boli de inimă

Cercetătorii au analizat sănătatea inimii pe o perioadă de un an. Bolile de inimă, inclusiv insuficiența cardiacă și decesul, au apărut la cu 4% mai multe persoane decât în cazul celor care nu fuseseră infectați cu SARS-CoV-2.

„Unii oameni pot crede că 4% este un procent mic, dar nu este așa, având în vedere amploarea pandemiei”, a declarat Al-Aly.

„Aceasta se traduce prin aproximativ 3 milioane de persoane din SUA care au suferit complicații cardiovasculare din cauza COVID-19”, a atras atenția profesorul de la Universitatea Washington.

În general, cei infectați cu coronavirus au prezentat o probabilitate mai mare cu 55% decât persoanele care nu au dezvoltat COVID-19 să sufere un eveniment cardiovascular advers major, care include atac de cord, accident vascular cerebral și deces.