Evenimentul Zilei > International > Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit în regim de urgență. O mare problemă agită apele la nivel mondial
Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit în regim de urgență. O mare problemă agită apele la nivel mondial

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit în regim de urgență. O mare problemă agită apele la nivel mondial

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU) s-a reunit de urgență, miercuri, pentru a discuta despre o problemă amenințătoare.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit în regim de urgenţă, miercuri, cu uşile închise pentru a discuta despre ultimele tiruri de rachete balistice efectuate de Coreea de Nord, care provoacă îngrijorarea membrilor săi cu privire la această ameninţare majoră pentru pace. După cum a anunțat ambasadorul francez la Naţiunile Unite, Nicolas de Riviere.

Amenințarea care a determinat Consiliul de Securitate al ONU să se reunească

Sesiunea a fost solicitată de Estonia şi Franţa. În trecut, astfel de reuniuni de urgenţă după tiruri nord-coreene s-au încheiat adesea cu publicarea unei declaraţii comune a membrilor europeni ai Consiliului de Securitate.

„Cu toţii am condamnat ceea ce s-a întâmplat, testele. Toată lumea este foarte îngrijorată de această situaţie”, a declarat Nicolas de Riviere, ambasadorul francez la ONU, la finalul întâlnirii care a durat trei sferturi de oră, conform Agerpres.

Este o ameninţare majoră la adresa păcii şi securităţii, este o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului. Desigur, avem nevoie de un dialog politic, de o soluţie politică, dar condiţia prealabilă este respectarea de către Coreea de Nord a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a mai afirmat Riviere el, menţionând că rachetele au căzut „în zona economică exclusivă a Japoniei”.

Tirurile nord-coreene reprezintă o ameninţare pentru regimul de neproliferare, pentru lume, pentru vecinii Coreii de Nord, Coreea de Sud, Japonia. Înţelegem pe deplin preocupările din această regiune şi îndemnăm Coreea de Nord să se conformeze rezoluţiilor ONU şi să reia negocierile, a insistat Nicolas de Riviere.

„Îndemnăm Coreea de Nord să se abţină de la orice nouă provocare”

Oficialul a precizat că nu este prevăzut niciun proiect de declaraţie comună în Consiliu. Într-un comunicat dat publicităţii la Londra, ministerul de externe britanic a condamnat, aşa cum făcuseră anterior Statele Unite, o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate şi o ameninţare la adresa păcii şi securităţii regionale. „Îndemnăm Coreea de Nord să se abţină de la orice nouă provocare şi să reia dialogul cu Statele Unite”, se spune în comunicat.

Coreea de Nord şi Coreea de Sud au efectuat amândouă tiruri de rachete miercuri în ceea ce pare a fi o cursă a înarmărilor între cele două ţări tehnic aflate în continuare în război.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.