Unul dintre membrii echipei de consilieri a lui Joe Biden este implicat într-o afacere dubioasă cu Hunter Biden din banii contribuabililor.
Săptămâna trecută, Bloomberg a relatat că Don Graves, un înalt funcționar al Key Bank, a fost cooptat în echipa de consilieri a lui Joe Biden, el urmând să se ocupe de problemele financiare, în cadrul procesului de tranziție a puterii.
Graves, care a lucrat pentru fostul vicepreședinte și în timpul administrației Obama, face parte de multă vreme din anturajul familiei Biden.
Așa cum dezvăluie Peter Schweizer în cartea sa, Profiles in Corruption, relația a servit intereselor comerciale ale lui Hunter Biden cel puțin cu o ocazie.
În decembrie 2013, Hunter Biden, împreună cu vechiul său asociat Devon Archer, a investit într-un fond de capital din Hawaii, numit „mbloom”.
Fondul, care avea drept scop să ofere capital pentru afaceri start up în domeniul tehnologiei, era rezultatul unui parteneriat public-privat între firma lui Biden, Rosemont Seneca Technology (RST) Partners, și statul Hawaii.
Potrivit acordului, RST trebuia să contribuie cu cinci milioane de dolari pentru acest fond, iar Hawaii Strategic Development Corporation (HSDS) cu o sumă egală.
Breitbart dezvăluie că era jumătate din contribuția HSDC, aproape 3 milioane de dolari, proveneau de la programul Inițiativa pentru Creditarea Întreprinderilor Mici din cadrul Departamentului Trezoreriei statului. Acest program, care cheltuiește peste 1,5 miliarde de dolari cu agențiile naționale de dezvoltare economică, era condus de subsecretarul adjunct al Trezoreriei, Don Graves.
În această calitate, Graves îl însoțea de pildă pe Joe Biden, la bordul Air Force Two, la o reuniune din Ohio, în 2011 (foto).
Pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, în timp ce Graves superviza programul de credite pentru întreprinderi mici, el era și consilier informal al lui Biden în materie de politică economică, în calitate de director executiv al Consiliului pentru Locuri de Muncă și Competitivitate al președintelui SUA.
Această calitate a devenit una oficială după ce „mbloom” a primit banii de la HSDC, iar Graves a plecat de la Departamentul Trezoreriei, alăturându-se echipei vicepreședintelui.
De atunci, viețile personale și profesionale ale lui Joe Biden și Don Graves au continuat să se împletească. Graves, acum șef pentru responsabilitate corporatistă și relații comunitare la Key Bank, nu numai că a făcut donații pentru campania electorală din 2020 a lui Joe Biden, dar a și avut un rol activ în acțiunile filantropice ale fostului vicepreședinte.
Contribuabilii din Hawaii nu au avut parte de satisfacțiile de care s-a bucurat Graves de pe urma relațiilor sale cu familia Biden.
La doar câteva luni după ce HSDC a semnat acordul cu „mbloom” cu firma lui Hunter Biden, fondul a fost implicat într-un scandal.
Două dintre primele companii care au primit capital de la „mbloom” erau deținute de două persoane private, Arben Kryeziu și Nick Bacanic, însărcinate cu administrarea fondului.
Scandalul a luat o amploare și mai mare după ce compania deținută de Bacanic a dat faliment, fără a raporta vreun profit, iar Kryeziu a fost descoperit că a încălcat regulamentele Comisiei de Reglementare a Acțiunilor.
HSDC, care inițial a considerat „mbloom” ca pe o oportunitate de a diversifica economia statului Hawaii, centrată exagerat pe servicii, a trebuit să ia măsuri pentru stabilizarea fondului.
Eforturile s-au dovedit zadarnice, mai ales după ce Archer a fost inculpat pentru că a fraudat un trib de amerindieni, în mai 2016.
Acuzațiile aduse împotriva lui Archer decurgeau în parte din alegațiile potrivit cărora el și un asociat al său au folosit obligațiunile tribale pentru a crește cursul acțiunilor Code Rebel, o companie care îi aparținea de asemenea lui Kryeziu.
A doua zi după formularea actului de acuzare, RST Partners a acceptat să-și cedeze participația la „mbloom” unui investitor prezentat de HSDC.
Nu se cunoaște dacă firma lui Hunter Biden și-a recuperat investiția inițială de cinci milioane de dolari.
Speranțele pentru salvarea „mbloom” nu s-au realizat, dat fiind că nu s-au concretizat noi investiții. În iunie 2016, HSDC a închis fondul pentru a evita ca banii contribuabililor hawaieni să fie risipiți în continuare.