Consiliera Gabrielei Firea, despre legea prevenirii separării tinerilor de familie. „Viața copiilor defavorizați se va schimba”

Consiliera Gabrielei Firea, despre legea prevenirii separării tinerilor de familie. „Viața copiilor defavorizați se va schimba” Copii săraci Sursa foto: EDreamstime.com

Ligia Enache, Consilierul Gabrielei Firea, a precizat că viața tinerilor defavorizați se va schimba. Aceasta a anunțat finalizarea „Legii prevenirii separării copilului de familie”, proiect asumat în Planul Național pentru Redresare și Reziliență.

Ligia Enache a anunțat că Gabriela Firea, Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a reușit să găsească o soluție pentru a ajuta copiii defavorizați. Oficiala a anunțat că s-a luat în calcul înfințarea Observatorului Național al Copilului și că legea prevenirii separării copilului de familie a fost aprobată.

„Premieră pentru protecția copiilor din România! Cu ajutorul a 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile prin PNRR, viața copiilor defavorizați se va schimba. Prevenim separarea copilului din familii cu risc și acționăm pentru rezolvarea nevoilor lor concrete, implicând și comunitatea.

Copiii care trăiesc în familii care se luptă pentru supraviețuire, copiii aflați în situații de risc, în pericol să abandoneze școala sau care sunt în medii violente trebuie ajutați și sprijiniți pentru a nu ajunge adulți fără viitor. O țară care nu-și protejează copiii și care nu le oferă șanse egale riscă să decadă chiar prin absența celor care o fac să progreseze: oameni pregătiți pentru viață atât din punct de vedere psihic cât și profesional.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mă bucur să anunț finalizarea “Legii prevenirii separării copilului de familie”, proiect asumat în Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Stabilim norme clare pentru intervenția autorităților în cazul copiilor și a familiilor în situații dificile. De asemenea, înființăm Observatorul Național al Copilului prin care identificăm și înregistrăm toți copiii aflați în situație de risc de separare de familie.”, a spus consilierul lui Firea.

Cea mai complexă bază de date a copiilor din România

Ligia Enache a mai declarat că Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse și Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, se vor ocupa de Observatorul Național al Copilului, iar tinerii vor fi monitorizați în permanență. Scopul este de a îi ajuta pe micuți să treacă peste trauma abandonului.

Sursa foto: Gabriela Firea / Facebook

Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, va gestiona Observatorul Național al Copilului – prima și cea mai complexă bază de date a copiilor din România. Situația fiecărui copil în situație de risc va fi monitorizată în timp real. Separarea copilului de familie este o decizie care trebuie luată doar în ultima instanță, după ce toate celelalte variante au fost încercate. Separarea provoacă traume pe termen lung pentru ambele părți: copil și familie. Acum, doar 3 din 10 orașe au centre și specialiști pentru a preveni această separare. În mediul rural, situația este gravă: mai puțin de 1 din 10 localități au resursele esențiale. În 570 de localități, 12 orașe și 558 de comune, nu există centre și specialiști. Cu ajutorul celor 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile în PNRR se va îmbunătăți totul! Autoritățile locale pot accesa fonduri pentru o rețea de 150 de centre de zi.

Până atunci, noua lege prevede că în fiecare localitate va exista o structură comunitară consultativă, căci comunitatea locală este și cea care cunoaște cel mai bine situația celor care au nevoie de ajutor. Din ea pot face parte de la directorul școlii, polițist de proximitate sau preot, până la medicii de familie sau membri ai societății civile. Munca celor care vor face parte din această structură va fi plătită, iar indemnizația de ședință este egală cu 1% din salariul primarului. Fiecare copil care are nevoie de sprijin îl va primi, în funcție de necesitățile concrete. Are nevoie de haine, primește haine. La fel în cazul alimentelor, sau dacă locuința are nevoie de reparații sau obiecte electrocasnice.

Noua lege schimbă și modalitatea de finanțare, iar pentru serviciile sociale destinate prevenirii separării copilului de familie se propune asigurarea finanțării de la bugetul de stat a cel mult jumătate din necesar. Sumele vor fi stabilite în funcție de numărul de copii înregistrați în Observatorul Național Copilului.”. a încheiat Ligia Enache pe Facebook.