Conflictul Vest-Lukașenko și Turcia. Erdogan, acuzat că a deschis coridorul pentru refugiați
- Maria Dima
- 22 noiembrie 2021, 08:37
MILLIYET (Turcia), 14 noiembrie 2021 – Se intensifică cea mai recentă criză pe axa Polonia-Belarus. Baza crizei a fost pusă însă de alegerile prezidențiale din Belarus, din august 2020. Aleksandr Lukașenko a fost proclamat câștigător al alegerilor însă UE nu a recunoscut rezultatele pe motiv de "fraudă electorală". De atunci și până în prezent, tensiunile nu au încetat pe axa Vest-Lukașenko.
Lukașenko acuză Vestul că "se amestecă în afacerile interne ale Belarus" iar Vestul îl acuză pe Lukașenko că încalcă drepturile omului și că îi folosește pe refugiați drept un atu. În această dispută, și Turcia a fost implicată. Vestul și Polonia susțin că Turcia "a deschis un coridor pentru refugiați".
Iar Ankara susține că "Se încearcă acreditarea ideii că Turcia este parte a unei probleme în care de fapt ea nu este implicată". Dar de ce este indicată Turcia drept parte a problemei? Este important să ne amintim ce s-a întâmplat în trecut.
După Protesievici
În luna mai, administrația din Belarus a forțat un avion de pasageri al companiei Ryanair care făcea o cursă între capitala Greciei, Atena, și capitala Lituaniei, Vilnius, să aterizeze la Minsk și l-a arestat pe ziaristul de opoziției Roman Protasievici, aflat în avion. În cadrul unui set de sancțiuni, țările UE au suspendat zborurile la Belarus însă Turcia nu și-a oprit cursele. Istanbulul este încă un punct important de tranzit pentru Minsk.
Liniile Aeriene Turcești au 10 curse pe săptămână iar linia aeriană Belavia din Belarus are în medie 15 curse. Polonia susține că "Prin aceste curse, refugiații proveniți din țări ale Orientului Mijlociu ajung la Minsk iar autoritățile din Belarus nu împiedică aceste persoane să ia drumul Uniunii Europene".
În acest moment, Turcia nu are nicio intenție să suspende zborurile. Este chiar departe de a lua o asemenea decizie. Însă văzând amploarea pe care o ia criza, Ankara a decis să nu accepte în cursele tranzit către Minsk cetățeni din unele țări precum Irak, Siria, Yemen, chiar dacă au vize. Ankara este de părere că Lukașenko trebuie să ia o serie de măsuri democratice însă pe de altă parte se gândește că deciziile dure pe care le-a luat Vestul împing și mai mult administrația de la Minsk în brațele Rusiei.
(Rador)