CONFLICTUL DIN UCRAINA. Ministrul Apărării ucrainean: Ţări membre NATO au început să furnizeze arme Kievului

CONFLICTUL DIN UCRAINA. Ministrul Apărării ucrainean: Ţări membre NATO au început să furnizeze arme Kievului

Unele ţări membre NATO au început să furnizeze arme Kievului, potriivt unui anunţ făcut de ministrul ucrainean al Apărărării, Valeri Gheletei, care a reamintit faptul că la începutul lunii septembrie a fost la suumitul NATO împreună cu preşedintele Petro Poroşenko, pentru a cere ajutor pentru Ucraina.

"Am discutat la summit într-un format închis cu miniştrii apărării marilor puteri ale lumii, cei care ne pot ajuta, ei ne-au ascultat şi la noi acum se desfăşoară procesul de furnizare a armelor. Acest proces a început şi eu simt că tocmai aceasta este calea pe care trebuie să meargă", a declarat Gheletei sâmbătă seară, într-un interviu la "Canalul cinci" ucrainean, potrivit Agerpres.

De altfel, după summitul NATO, preşedintele ucrainean a anunţat că mai multe ţări membre NATO au acceptat să sprijine Ucraina prin livrarea directă de arme moderne. La scurt timp, consilierul prezidenţial Iuri Luţenko a anunţat că ţările care au acceptat să ajute Ucraina cu arme sunt Statele Unite, Franţa, Polonia, Norvegia şi Italia. Toate aceste ţări au negat ulterior afirmaţia, deşi preşedintele Poroşenko a insistat asupra faptului că a reuşit să ajungă la un acord cu ţări membre NATO, pentru furnizarea de arme Ucrainei.

NATO a declarat în mod repetat că organizaţia în sine nu poate furniza Ucrainei arme şi alte echipamente militare, întrucât nu dispune de ele. În acest caz, secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen a precizat în faţa reporterilor că NATO "nu va interveni" în deciziile individuale ale statelor membre de a furniza arme Ucrainei, reaminteşte Agerpres.

Sisteme de rachete fabricate în România, transportate în Rusia

La începutul săptămânii, agenţia de presă rusă, ITAR-TASS, a transmis faptul că avioane de vânătoare americane au adus la Harkov două sisteme LAROM (sistem de rachete cu lansare multiplă), fabricate în România, şi un sistem spaniol Teruel-3 destinate armatei ucrainene.

Agenţia scria că cele două avioane au escărcat o cantitate mare de muniţie pentru armamentul adus. După aceea, lansatoarele de rachete multiple au pornit pe o cale ocolitoare în direcţia Starobelsk. Informaţia nu a putut fi însă confirmată, singurele surse citate fiind cele din rândul rebelilor