Conflict la vârf în alianța USR-PLUS. Rivalii lui Dan Barna, scoși din cărți pentru alegerile parlamentare

Conflict la vârf în alianța USR-PLUS. Rivalii lui Dan Barna, scoși din cărți pentru alegerile parlamentare

Conflict la vârf în alianța USR-PLUS. Doi lideri ai alianței au fost eliminați din lupta pentru parlamentare

Două figuri importante ale alianței USR-PLUS au fost scoși de pe locurile eligibile pentru alegerile parlamentare.

Este vorba despre senatorul Mihai Goțiu și deputatul Emanuel Ungureanu, lideri ai USR-PLUS Cluj.

Membrii USR-PLUS Cluj nu i-au iertat pe cei doi parlamentari care au avut un rezultat mult sub așteptări la algerile locale, de numai 12%.

La ședința Convenției județene care a avut loc duminică seara, la care au participat 119 delegați, au fost validate listele de candidați pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, iar cei doi nu se mai regăsesc pe locuri eligibile.

 

Conform informațiilor G4Media, Mihai Goțiu e de abia pe locul al doilea pe lista pentru Senat, iar Emanuel Ungureanu doar pe locul 5 pe lista la Camera Deputaților.

 

În schimb, au fost incluși oameni noi pe locurile principale la parlamentare.

 

Lista de candidați la Camera Deputaților este deschisă de o avocată de 32 de ani, Oana Murariu, membră PLUS Cluj, care nu a mai activat în politică. Ea este urmată de Viorel Băltărețu, 45 de ani, om de afaceri din Cluj, de asemenea membru PLUS. Pe locul al treilea s-a poziționat un reprezentant USR, Radu Molnar, iar pe locul al patrulea Elena Ciubuca. Actualul deputat, Emanuel Ungureanu este poziționat de abia pe locul cinci.

 

La Senat, lista este deschisă de un economist de 53 de ani, Cristian Bordei, de asemenea membru PLUS. Mihai Goțiu se poziționează de abia pe locul al doilea, iar fostul președinte al USR Cluj, Elek Levente se află pe locul al treilea.

 

Conform rezultatelor de la alegerile parlamentare, pe care mizează conducerea USR-PLUS, de la Cluj s-ar putea obține maxim un mandat de senator (prin redistribuire), și 3 mandate de deputați.

 

Răzbunarea lui Dan Barna?

 

Senatorul Mihai Goțiu este unul dintre cei care i-au cerut, fățiș, demisia lui Dan Barna, președintele USR-PLUS.

În luna ianuarie, Mihai Goțiu l-a întrebat pe Dan Barna dacă va demisiona de la conducerea USR, în cazul în care peste jumătate din membrii formațiunii nu își asumă documentul doctrinar al partidului. Barna a afirmat că demisiile solicitate de Goțiu aduc „farmecul în USR”.

În ședința de duminică, Mihai Goțiu și Emanuel Ungureanu nu au reușit să-și înduplece colegii pentru a fi sprijiniți și pentru a obține mai multe voturi, în ciuda presiunilor efectuate la nivelul organizației clujene a USR-PLUS și a intervențiilor din spațiul public din ultiimle zile.

 

Principala acuzație care li se aduce celor doi se referă la maniera în care aceștia au considerat să-și creeze notorietatea individual, separat de interesele politice ale organizației de partid.

„Goțiu a intrat, pe ultima sută de metri, pe lista de candidați la Consiliul Județean Cluj, fără să fie prezent din timp în campania alegerilor locale. De asemenea, Ungureanu s-a luptat timp de patru ani să-și facă imagine doar pentru sine, fără să tragă pentru partid. Nu e de mirare că la alegerile locale a scos un scor sub cel al partidului (Ungureanu a candidat pentru Primăria Cluj, obținând puțin peste 8% din voturi – n.red)”, a comentat o sursă din cadrul USR PLUS Cluj pentru G4Media.

 

Listele propuse de delegații USR PLUS urmează să fie validate de conducerea centrală a partidului.

 

Liderii USR-PLUS le reproșează celor doi parlamentari că organizația clujeană a pierdut mult teren în fața PNL Cluj, în ultimii 4 ani.

Organizații din alte orașe, Brașov sau Timișoara, care în 2016 se situau mult sub potențialul USR Cluj, se mișcă acum la un cu totul alt nivel, cu primari aleși.

Ne puteți urmări și pe Google News