Românie (fără) hoție! USR-PLUS a început campania cu Bătălia pentru Ciolan!
- Dan Andronic
- 11 octombrie 2020, 09:25
Scandalurile din USR-PLUS se țin lanț. Dar campania electorală a început, Bucureștiul și online-ul fiind pline de anunțuri care vorbesc de o "țară ca afară". Numai că nu știm dacă exemplul este Germania sau Belarus.
USR a intrat în campanie electorală cu o campanie tipică: O Românie fără hoție. Cum ar veni un îndemn adresat românilor care cred în meritocrație. Într-o lume în care cei mai buni trebuie să reușească. Numai că, ca la orice partid neo-marxist, sloganul maschează o realitate internă care duhnește a hoție. Pentru că este generos îndemn, dar este mai greu este cu punerea sa în aplicare. Trec peste frauda de la Sectorul 1 pentru că acolo trebuie să se pronunțe justiția. Așa că nu ne rămâne să ne uităm decât la modul în care sunt întocmite listele de parlamentari USR-PLUS. Care sunt subiect de scandal. Acuzații de fraudă, dictatură, lipsa dialogului marchează în aceste zile procedurile interne de desemnarea candidaților.
Citește și Despre imbecili. Orban și neomarxiștii USR. Arhetip cu Octavian Hoandră
Totul a răbufnit în iunie, când 17 lideri USR denunțau politica discreționară dusă de echipa lui Barna:
„Pretindem de la cel mai înalt nivel că facem o altfel de politică, că respectăm libertățile fundamentale și luptăm pentru o justiție independentă. Se întâmplă tot mai des în viața internă a USR excluderi și suspendări abuzive, intervenții chiar în procesul de alegeri interne pentru funcțiile de conducere la nivel de filiale locale sau județene, inclusiv la comisii de arbitraj care ar trebui să fie independente. Din decembrie până în prezent au fost excluși sau suspendați de Biroul Național nu mai puțin de 35 colegi, majoritatea cu funcții de conducere în USR și cu “vina” că au contestat acțiunile conducerii Barna. Cazurile respective au fost prioritizate în mod discriminatoriu, iar sentințele politice au venit rapid și implacabil”, susțineau semnatarii scrisorii deschise.
Era doar vârful icebergului.
De atunci, situația a devenit mult mai contondentă, iar în aceste zile vedem cum ies la iveală toate nemulțumirile. După cum descria situația un membru USR pentru Libertatea : starea explozivă de la votul acordat de membrii USR pentru viitori parlamentari de București: “Ce s-a întâmplat efectiv. Cu puțin timp înainte de alegerea delegaților, duminică seară, a apărut site-ul câștigambucureștiul.ro, care nu a fost asumat oficial de cineva, dar toată lumea a înțeles că e mesaj dat de Claudiu Năsui și Vlad Voiculescu către membrii filialei București USR și PLUS să aleagă doar acei delegați care apăreau pe acel site. Mesajul era de fapt: Dacă vreți să iasă parlamentarii pe care îi dorim noi, trebuie să alegeți delegații ăștia”, a spus acesta sub protecția anonimatului. Un exemplu clasic de declarație făcută în spiritul fricii față de liderul Dan Barna.
Ce se petrece în USR-PLUS se întreabă deontologii care i-au susținut, cu subînțeles. Adică, vezi Doamne, cine are interes ca USR-PLUS să iasă prost. Răspunsul este simplu: nimeni nu-i împinge să se certe, dar a început clasica bătălie pentru ciolan. Pentru că și acest partid are o campanie agresivă, dominată de lozincile strălucitoare, dar înșelătoare. Vor să facă politică de la Palatul Victoria sau Cotroceni, deci nu se pot comporta ca un ONG dedicat salvării Planetei, chiar dacă spiritul membrilor și votanților este acesta. Dar nici nu vor să-i anunțe că principiul meritocrației a fost înlocuit cu cel în care capul ce se pleacă...
Cu USR-PLUS nu se întâmplă nimic senzațional, ci începe să arate a partid neaoș românesc, în care chiar dacă te cheamă Fritz, Sachetti, Teleki sau Gorczynski, vei face politică ca Ion și Gheorghe. Sulimeneala progresistă îl fac să pară mai atrăgător decât PNL sau PSD pentru că beneficiază de prezumția de competență, numai că încet începe să se ridice vălul.
Sunt convins că USR_PLUS va fi un advesar redutabil pentru PNL. Pentru că mizează, ca orice partid neo-marxist, pe faptul că oamenilor le place să audă povești cu final fericit, în care nu contează realitatea, ci vraja. Sau vrăjeala, cum ar spune unii cititori mai puțin pedanți.