Conflict Filipine-China în Marea Chinei de Sud

Conflict Filipine-China în Marea Chinei de Sud China .Sursa foto: Pixabay

Marea Chinei de Sud: Manila l-a convocat pe ambasadorul chinez după un incident maritim.

Conflict Filipine-China în Marea Chinei de Sud. Autoritățile de la Manila l-au convocat luni pe ambasadorul Chinei în urma unui incident maritim între Manila şi Beijing în apele disputate ale Mării Chinei de Sud. China a declarat că a luat "măsurile necesare" împotriva unor nave filipineze în apele sale, scrie France24.

Conflict Filipine-China în Marea Chinei de Sud

Creşte tensiunea în Marea Chinei de Sud. Filipinele l-au convocat, luni, 7 august, pe ambasadorul Chinei, după tiruri ale gărzilor de coastă chineze cu tunul cu apă asupra unor nave filipieze în acest weekend.

"Secretarul nostru pentru afaceri externe l-a convocat pe ambasadorul Huang astăzi (luni) şi i-a remis o notă verbală conţinând fotografii şi videouri cu ce s-a petrecut şi aşteptăm răspunsul lor", a explicat preşedintele filipinez, Ferdinand Marcos Jr, presei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Manila a acuzat duminică gărzile de coastă chineze că au tras cu tunul cu apă asupra unor nave filipineze în Marea Chinei de Sud, calificând aceste acţiuni drept "ilegale" şi "pericloase". China a declarat, la rândul ei, că a luat "măsurile necesare" împotriva unor nave filipieze pe care le acuză că au intrat "ilegal" în apele sale.

Beijingul revendică cvasi-totalitatea Mării Chinei de Sud în ciuda pretenţiilor rivale ale Filipinelor, Vietnamului sau Malaeziei, nesocotind o judecată internaţională din 2016 în defavoarea sa.

Atolul discordiei între Filipine şi China

"Poziţia Chinei, bineînţeles, este de a spune 'e al nostru, deci îl apărăm' şi noi, în ce ne priveşte, spunem 'nu, e al nostru, deci îl apărăm'. Zona despre care discutăm devine deci o zonă gri", a adăugat Ferdinand Marcos Jr.

"Amintim, nu  vom abandona niciodată atolul Ayungin. Suntem legaţi de atolul Ayungin", a subliniat în faţa presei, puţin mai târziu în aceeaşi zi, purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate, Jonathan Malaya, folosind numele filipinez al atolului Second Thomas din insulele Spratleys.

De la venirea sa la putere în iunie 2022, preşedintele filipinez a insistat pe faptul că nu va lăsa China să calce în picipoare dreturile ţării sale în mare şi s-a apropiat de Statele Unite.

Potrivit gărzilor de coastă filipineze, incidemtul s-a produs sâmbătă, când ele escortau nave ce transportau materiale pentru personalul militar filipinez staţionat pe Second Thomas, un atol din insulele Spratleys.

Condamnare din partea mai multor ţări occidentale

"Gărzile de coastă filipineze condamnă ferm manevrele periculoase ale gărzilor de coastă chineze şi utilizarea ilegală a tunurilor cu apă contra navelor (lor)", au declarat ei.

Departamentul de stat american condamnă acţiunile "periculoase" ale Chinei, afirmând că ele sunt acţiuni ale gărzilor de coastă şi "miliţiilor maritime".

Ambasadele britanică şi australiană, ca şi Uniunea Europeană şi-ai exprimat îngrijorarea.

Misiunea canadiană în Filipine a condamnat intervenţia chineză, "periculoasă şi provocatoare", în timp ce reprezentantul Japoniei califică incidemtul drept "total inacceptabil".

Manila se plânge că navele ei care patrulează în aceste ape contestate sunt suprvegheate regulat sau blocate de gărzile de coastă sau de vase ale marinei chineze.

Incidentul de sâmbătă a fost primul din noiembrie 2021 cănd gărzile de coastă chineze au folost tunuri cu apă contra unei misiuni de aprovizionare filipineze la Second Thomas.

Mai multe diferende maritme în trecut între Manila şi Beijng

Manila şi Beijngul au o istorie lungă de diferende maritime în Marea Chinei de Sud, dar fostul preşedinte filipinez Rodrigo Duterte era reticent în a-şi critica puternicul vecin.

Tensiunile dintre Manila şi Beijng au fost exacerbate la începutul anului după ce o navă a gărzilor de coastă chineze ar fi folosit un laser de calitate militară contra unei nave a gărzilor de coastă filipineze în apropierea atolului Second Thomas.

După ocuparea recifului Mischief de către China la mijlocul anilor 1990, filipinezii au făcut să eşueze o navă de război dezafectată pe bancul din apropiere pentru a-şi afirma revendicările teritoriale. Membri ai marinei fiipineze au baza acolo.

Atolul Second Thomas se situează la circa 200 km de insuila filipineză Palawan şi la peste 1.000 km de insuila chineză importantă cea mai apropiată, Hainan.

În aprilie, o navă a gărzilor de coastă chineze a tăiat calea navei de patrulare filipineze Malapascua, care transporta jurnalişti, în apropiere de Second Thomas.

(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR)